Ingezonden persbericht


PERSBERICHT, NADERE INFORMATIE

Nijmegen, 25-5-2007

Dassengebied illegaal verstoord op de Berendonck

Beste mensen,

Op woensdag 23 mei verstuurde ik namens Milieudefensie en Natuur & Milieu Wijchen een persbericht onder de titel 'Dassenburcht omgeploegd op de Berendonck'. Die middag hebben wij ter plekke de situatie beoordeeld en foto's genomen (zie hieronder), deze middag is ook Mark Moonen, medewerker van stichting Das en Boom, poolshoogte gaan nemen.

Wat is precies het geval? Ten bate van de opbouw van tenten, podia en apparatuur voor het Emporium-festival is vanaf de Oude Teersdijk een extra toegang gemaakt naar de parkeerterreinen in de noordelijke punt van de Berendonck. Daarvoor zijn veel bomen en struiken gekapt en is het leefgebied van de hier wonende dassen ernstig verstoord.

De eigenlijke 'burcht' van de dassen bevindt zich weliswaar op enige afstand van de tijdelijke weg (1], overal in het bosgebied lopen dassenwissels en zijn graafsporen te vinden. Het bosgebied werd tot nu toe nauwelijks door mensen of honden verstoord: aan de zijde van het parkeerterrein loopt een sloot, de Oude Teersdijk heeft aan de boszijde een steile talud met veel brandnetels. De aanleg van een weg dwars door dit rustige bosgebiedje, de herrie en het licht van de werkzaamheden voor en na het festival, en het nachtelijke festival zélf, dit alles móet wel negatieve gevolgen hebben voor de dassen.

We weten inmiddels dat de gemeente een vergunning heeft afgegeven voor de aanleg van de tijdelijke weg. Daarmee lijkt de gemeente echter verschillende regels te hebben genegeerd:

> het leefgebied van dassen mag niet worden aangetast. Wanneer dit tóch noodzakelijk wordt geacht moet een ontheffing van de Flora- en Faunawet worden aangevraagd;

> voor het kappen van de bomen had een vergunning in het kader van de Boswet moeten worden aangevraagd;

> voor het aanleggen van een tijdelijke weg had (middels een versnelde procedure) een bestemmingsplanwijziging moeten worden geregeld. Zelfs als de metalen platen van de weg weer worden weggehaald is hier immers een hele strook bos gekapt, die volgend jaar wéér als weg zal worden gebruikt. Dat is toch wel tamelijk permanent!

Volgende week dinsdag hebben wij een overleg met de gemeente Wijchen over deze situatie. Onafhankelijk daarvan zullen we aangifte van deze situatie doen bij de Algemene Inspectiedienst (AID) en bij de provinciale controleur Boswet. Tenslotte zullen we na het Emporium-festival proberen vast te stellen of de dassen zijn verjaagd of hier nog wonen.

Bijgevoegd vier foto's, twee van de weg die dwars door het dassenbosje is aangelegd en twee met een overzicht van de weilanden (waar de dassen hun eten - regenwormen e.d. - halen), de Oude Teersdijk en het erachter gelegen bos, waarin de dassenburcht is gehuisvest. Goede foto's van de burcht, temidden van de vegetatie, heb ik niet kunnen maken.

Groet,

Alex de Meijer
secretaris Milieudefensie Nijmegen & platform 'Berendonck bedreigd' Zonnebloemstraat 26, 6542 NG Nijmegen
024 3561778 of 06 48820433

(1] Er zijn twee pijpen op 40 en 88 meter afstand NW van de tijdelijke weg, in de talud aan de boszijde van de Oude Teersdijk. Ter bescherming zijn bovenop beide pijpen metalen platen gelegd. De pijp op 40 meter afstand lijkt op dit moment niet bewoond te zijn maar er ligt wel vrij recent nestmateriaal. De pijp op 88 meter afstand is wél bewoond, maar daar is geen nestmateriaal in de buurt gevonden. In de omgeving van beide pijpen zijn veel graafsporen, de wissels lopen verder het bos in (ook in de richting van de tijdelijke weg) en ook naar de weilanden aan de andere zijde van de Oude Teersdijk.

Foto's als e-mail bijlage verkrijgbaar.