Beverwijk-IJmuiden opent eerste Franchise in hedendaagse kunst


hedendaagse kunst volgens de Franchise formule

LEEUWARDEN - IJMUIDEN, 20070524 -- Op 26 mei klinkt in Beverwijk het startschot voor Franchise, de eerste keten in hedendaagse kunst wereldwijd. De Britse kunstenaar Gary Woodley heeft de eerste Franchise vestiging ontworpen en vormgegeven. In de komende maanden verovert Franchise, met nog zeven andere vestigingen, de Nederlandse winkelstraat. Franchise is een samenwerking van kunstinitiatief VHDG met zeven kunstenaarsinitiatieven, over heel Nederland verspreid.

Deze kunstenaarsinitiatieven hebben ieder een kunstenaar gekozen uit een assortiment van buitenlandse en Nederlandse kunstenaars. Die krijgen een leegstaand winkelpand ter beschikking en gaan daarmee aan de slag. De panden zijn allen onderdeel van de kunstketen Franchise, maar gaan elk op specifieke wijze in op het stadsbeeld.

Gary Woodley
Zo vond het IJmuidense kunstenaarsinitiatief RC de Ruimte een leegstaand pand in Beverwijk. Gary Woodley ontwierp daarin een virtuele brug tussen Beverwijk en IJmuiden. Daarmee brengt Woodley tussen de twee plaatsen, die door een kanaal worden gescheiden, een verbinding tot stand. De reden dat RC de Ruimte, het kunstenaarsinitiatief uit IJmuiden, voor Gary Woodley heeft gekozen is dat Woodley met zijn werk in staat is de aandacht van de voorbijganger te trekken en zijn nieuwsgierigheid te prikkelen. In Beverwijk maakt hij daarbij gebruik van ruimtelijke effecten. In IJmuiden, op de thuisbasis van RC de Ruimte, zijn de schetsen en de registraties van het werkproces te zien. Als u zijn werk wilt bezichtigen kunt u terecht in Beverwijk op de hoek Zeestraat met de CH Moenstraat en uiteraard bij RC de Ruimte.

Achtergronden
Winkelstraten zijn de afgelopen jaren steeds meer op elkaar gaan lijken. Voorspelbaar liggen de ketens als een lint naast elkaar. Speciaalzaken sluiten hun deuren en laten een leegstaand pand achter. Met deze ruimtes gaat Franchise aan de slag om ze, voor 3 maanden, weer aan het publiek terug te geven. In de verlaten winkelruimtes realiseren kunstenaars tijdelijke installaties die zichtbaar zijn vanaf de straat, maar de deuren van de winkel blijven gesloten.

Assortiment
De kunstenaars die het assortiment van Franchise belichamen: Gary Woodley, Katharina Grosse, Olaf Nicolai, Liam Gillick, Gabriel Lester, Won Ju Lim en Anton Vidokle. Zij zullen werk realiseren dat zichtbaar moet zijn vanaf de straat met de gevel als omlijsting, maar ook ingaat op de specifieke kwaliteiten van die ruimte en de omgeving waar die in staat.

Vestigingen
Voor Franchise werkt kunstinitiatief VHDG, als franchisehouder, samen met de kunstinitiatieven die de franchisenemers zijn. Deze zijn: Atelier als Supermedium (Den Haag), Expodium (Utrecht), DeFKa (Assen), Lokaal 01 (Breda), RC de Ruimte (IJmuiden), Stichting Media Research (Heerlen) en NP3 (Groningen).
Het kloppend hart van Franchise is de website, www.projectfranchise.nl. Hierop is steeds het laatste nieuws over de `vestigingen' van Franchise te vinden.





Guardia Producties