NCRV

De Wereldboom

Nieuw NCRV programma: De Wereldboom
Grenzeloze natuurbeleving

(Met medewerking van prinses Irene van Lippe-Biesterfeld)

In het nieuwe programma De wereldboom volgt de NCRV de betrokkenheid en waardering van nieuwe Nederlanders bij natuur in Nederland en in het land van herkomst. Nieuwe Nederlanders hebben een andere culturele achtergrond en een geheel eigen landschaps- en natuurbeleving. Deze serie gaat uit van de stelling dat mensen pas echt kunnen integreren als ze zich thuis kunnen voelen,als ze zich bijna letterlijk kunnen wortelen in een nieuwe omgeving. Daarvoor is het belangrijk dat ze een relatie kunnen krijgen met onze natuur en ons landschap.

In iedere aflevering staat steeds een nieuwe Nederlander uit een ander land centraal. Samen met deze persoon bezoeken wij unieke natuurgebieden in het land van herkomst en vervolgens kijken we door de ogen van de geportretteerde persoon naar de natuur in Nederland.

In deze pilot-aflevering staat de 44-jarige Chinese Tai Chi lerares Hongye Li uit Arnhem centraal.
Zij kwam negen jaar geleden kwam zij naar Nederland. Vanuit haar Chinese achtergrond is contact met de natuur voor haar heel belangrijk. Haar natuurbeleving is verrassend en heel anders dan men zou verwachten.

We volgen Hongye Li bij de terugkeer naar haar geboorteland China om daar het beroemde âStone Forrestâ in Kunming te bezoeken, een belangrijke plek uit haar jeugd. Vervolgens gaan we met haar naar een plek vlak bij haar huis waar ze nog nooit is geweest: de rivier, de uiterwaarden en de stuwwal van de Veluwe bij Kasteel Doorwerth.

In iedere aflevering vertelt prinses Irene van Lippe-Biesterfeld vanuit haar betrokkenheid bij de natuur, over heimwee, over je thuisvoelen en het belang van het behoudt van je eigen identiteit. De prinses benadrukt dat nieuwe Nederlanders ons kunnen laten herontdekken hoe mooi en belangrijk onze natuur is.

Het televisieprogramma De wereldboom is onderdeel van het thema âNieuwe Nederlanders en natuurâ.
De wereldboom, Honye Li wordt op 26 mei om 18.00 uur vertoond op Nederland 2 en is op hetzelfde tijdstip zien in China. Tevens wordt het programma op hetzelfde tijdstip vertoond in de Nederlandse natuur op het landgoed van kasteel Doorwerth. Dit is een onderdeel van een feestelijke multiculturele bijeenkomst die speciaal voor mensen wordt georganiseerd die uit hetzelfde land komen als de hoofdpersoon van die aflevering. Tevens wordt daar de mogelijkheid geboden om via een life-internetverbinding te chatten met kijkers in China.

Prinses Irene van Lippe-Biesterveld en Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Gerda Verburg verzorgen een lezing tijdens de feestelijke openluchtpremiere van De wereldboom in Kasteel Doorwerth.