KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

27-5-2007

Gea Jutjens in Medal race Laser Radiaal

In de einduitslag van de Laser Radiaal staat Gea Jutjens (23) op een achtste plaats na twaalf wedstrijden. De Haarlemse begon de Breitling Regatta verrassend goed en wist met een tweede plaats in de laatste race een top tien positie vast te houden. Morgen varen de best tien in de Medal race.

De zeilster neemt het morgen op tegen de wereldbesten in deze nieuwe Olympische boot. De Laser radiaal is een eenmansboot voor dames. De romp is identiek aan de Laser maar er staat een kleiner zeil op dat beter aansluit bij het lichtere gewicht van de dames.

Jutjens stond glimlachend op de wal naast haar boot. Dit is wel verassend. Ik ben maar niet meer gaan rekenen tussen de wedstrijden door. Echt te gek. Het doel was om bij de top tien te varen. Ik weet dat het kan maar het moet wel gebeuren.

Jutjens studeert sportmanagement en marketing aan de HES te Amsterdam. Ze moet haar scriptie nog afmaken en dan is de studie afgerond. Maar veel tijd daarvoor krijgt ze niet. Afgelopen winter trainde de talentengroep in de Laser en Laser radiaal in Hyeres, Zuid Frankrijk onder leiding van de Engelsman Mark Littlejohn. Het project heeft de ambitieuze naam 2012 (twenty twelve) meegekregen. Doel is om medailles te winnen op de Olympische Spelen van 2012 in London.

Jutjens legt uit: We trainden week op, week af afgelopen winter. Dan leer je veel. Ik vroeg me een jaar geleden af of ik nog meer kon leren. Maar onder Littlejohn heb ik zoveel geleerd. Nu weet ik dat je steeds beter kan worden.

Morgen kan Jutjens maximaal nog een plaats stijgen in het klassement en zevende worden. Daarmee grijpt de jonge zeilster net naast een halve nominatie voor de Olympische Spelen.

Een eindresultaat van een Nederlandse zeiler bij de eerste drie is goed voor een hele Olympische nominatie en een plaats bij de eerste zes is goed voor een halve nominatie. Met andere woorden, indien geen andere Nederlandse zeilers daartoe in staat zijn, kan zo een hele nominatie voldoende zijn om zeker te zijn van deelname aan de
Olympische Spelen bij vormbehoud. Bij een halve nominatie is nogmaals een vergelijkbaar resultaat vereist zonder dat een nationale
concurrent een vergelijkbare prestatie neerzet.

Jutjens tot slot: Ja, in het begin van de week denk je daar wel eens aan als je er zo goed bij staat. We richten ons op 2012. Maar ja het mag van mij ook eerder natuurlijk.

Voor alle uitslagen van vandaag zie www.breitlingregatta.org.