Nederlandse Islamitische Omroep

Persbericht

Onderwerpen NioScoop, 27 mei 2007, 14.00 tot 14.30 uur, Nederland 2

Onrust in Libanon
Bij gevechten tussen het Libanese regeringsleger en de volgelingen van Fatah al-islam zijn tientallen doden gevallen. Het regeringsleger heeft dagenlang het Palestijnse vluchtelingenkamp Nahr al-Bared bestookt, waardoor tienduizenden vluchtelingen op de vlucht zijn geslagen. Bij Nioscoop aanstaande zondag een reportage over de achtergronden van de huidige onrust in het verdeelde Libanon.

Islam uit de politiek: 35 jaar SICN
De vrijwel onbekende Turks-islamitische organisatie Stichting Islamitisch Centrum Nederland (SICN), ook bekend als Suleymanci, viert haar jubileum. Deze pacifistische beweging is een product van het conflict tussen religie en het secularisme in Turkije. SICN viert aanstaand weekend haar 35-jarig bestaan. Volgens voorzitter Fikri Altuntas zijn er tendensen binnen de organisatie om een opener koers te volgen. Aanstaande zondag een uitgebreide reportage over het jubileum van SICN.

Herhaling op zaterdag 2 juni, 11.25 - 11.55 uur, Nederland 2

Onderwerpen De Horizon, 20 mei 2007, 19.30 tot 20.10 uur, Radio 5

Kardinaal Simonis bij De Horizon

Hij staat aan het hoofd van de Katholieke Kerk in Nederland en heeft op zijn 75e verjaardag zijn ontslag als aartsbisschop ingediend. Kardinaal Simonis is inmiddels 50 jaar priester en kerkleider. Toch is hij ook vaak omstreden geweest, vanwege zijn rechtlijnigheid die niet leek te passen in het Nederland, waar het geloof steeds verder naar de achtergrond verdween. In zijn laatstverschenen boek 'Een hart om te denken' bespreekt hij theologische en ethische thema's, ook uit de islam. Karinaal Simonis stond De Horizon uitgebreid te woord over zijn kijk op de islamitische gemeenschap in Nederland. Hoewel hij het christendom rijker en dieper vindt dan de islam, spreekt met groot respect over het geloof. "Ik moet de eerste christen nog ontmoeten die voor zonsopgang opstaat om te bidden." Ook is hij erg te spreken over het identiteitsbesef van moslims.

Reactie op Kardinaal Simonis

Sommige moslims hebben kritiek op de uitspraken van Kardinaal Simonis. Simonis zou volgens veel moslims niet genoeg van de islam weten. Rahmat Abdulrahman, leraar en woordvoerder van de World Islamic Mission (WIM), geeft een reactie op het interview dat de heer Simonis gaf aan De Horizon.

Antwoorden uit de islam: afvalligheid

Is het waar dat moslims die de islam de rug toe keren hun leven riskeren?. In Antwoorden uit de Islam geeft publicist en islamdeskundige de heer Ali Eddaoudi antwoord op de vraag wat de islam nu precies zegt over afvalligheid. In De Horizon van zaterdag 26 mei hoort u een uitgebreid gesprek over dit gevoelige onderwerp.