Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (27/05)

OOSTERHOUT NB, 27 mei 2007

Politie arresteert organisator van aantal hennepkwekerijen

OOSTERHOUT: De politie Midden en West Brabant richt zich bij de aanpak van hennepkwekerijen niet alleen op de individuele thuiskwekers. Zij probeert door actief te rechercheren ook de organisatoren achter de hennepteelt aan te pakken.

Zo rolde de politie in het district Oosterhout de afgelopen maanden diverse hennepkwekerijen op. Bij vijf van de wietplantages kwam de naam naar voren van een 50-jarige man uit Tilburg. Hij bleek o.a. in Rijen, Oosterhout, Raamsdonksveer en in Tilburg de huurder te zijn van bedrijfsloodsen waar hennepkwekerijen werden aangetroffen. Vermoedelijk zette hij vervolgens tussenpersonen in om de wietplantages te exploiteren. Na uitgebreid onderzoek is deze verdachte op 7 mei jl. door de politie opgepakt en in verzekering gesteld. Na zijn voorgeleiding bij de rechter-commissaris is hij in bewaring gesteld.

Politie en Openbaar Ministerie proberen het wederrechtelijk verkregen voordeel, dat de verdachte heeft verkregen met illegale kwekerijen, terug te vorderen. Dat gebeurt in het kader van de Ontnemingswetgeving (Pluk ze )

De politie in Midden- en West-Brabant geeft veel prioriteit aan de aanpak van hennepkwekerijen. Deze plantages veroorzaken vaak stankoverlast, leveren brandgevaar op en bovendien is er dikwijls een relatie met georganiseerde misdaad. Burgers die tips hebben over de aanwezigheid van hennepkwekerijen kunnen dit doorgeven aan de politie via 0900-8844. Ook kan gebeld worden naar Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. De politie gaat overigens niet op één anonieme tip af. De binnengekomen informatie wordt altijd verder onderzocht, voordat tot een doorzoeking wordt overgegaan.

Politie moet ingrijpen bij ongeregeldheden tijdens hardcore-party

WIJK EN AALBURG: In de nacht van vrijdag 25 mei op zaterdag 26 ontstonden er ongeregeldheden tijdens een hardcore-party bij de jeugdsoos ESF aan de Nijverheidstraat in Wijk en Aalburg. Rond 01.30 uur werd de hulp van de politie ingeroepen. Eerder op de avond was de wijkagent al in gesprek geweest met de jongerenwerkster, de organisatoren en het aanwezige beveiligingspersoneel, vanwege de onrustige sfeer binnen in het jongerencentrum. Rond 01.30 uur wilde de organisatie het feest vroegtijdig beëindigen, vanwege een aantal vechtpartijtjes en aangerichte vernielingen in de soos. De bezoekers moesten het jongerencentrum daarom verlaten, waarna het in de directe omgeving escaleerde. Een groep van circa 30 dronken jongeren pleegde vernielingen en gooide met voorwerpen. Dit was voor de politie reden om de groep uiteen te drijven, waarbij politiehonden werden ingezet en de agenten gebruik moesten maken van hun wapenstok.

Een 23-jarige inwoner van Meeuwen werd daarbij aangehouden nadat hij vernielingen pleegde aan een politieauto. Hij had zich eerder op de avond ook al in het jongerencentrum misdragen. De dronken man verzette zich in eerste instantie tegen zijn arrestatie. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau. Daar is hij verhoord en is er proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Minderjarig jongentje (7) gooit steen naar auto

OOSTERHOUT: Een echtpaar uit Zwijndrecht reed zaterdagmiddag over het Wilhelminakanaal-Noord in de richting van de oprit naar de A-27. Bovenop het aanwezige viaduct over het Wilhelminakanaal stonden drie kleine jongens. Eén van hen gooide een steentje naar beneden, naar de passerende auto. Door de klap ontstond er een barst in de voorruit. De automobilist bedacht zich geen moment, zette de auto aan de kant, een greep de jongentje vast. De verdachte bleek zeven jaar oud te zijn en woonachtig in Oosterhout. In het politiebureau zijn de ouders van de jongen geïnformeerd. De politie nam een aangifte op van de gedupeerde automobilist en zorgde voor de uitwisseling van gegevens tussen de aangever en de ouders van de jongen. Het gedupeerde echtpaar kwam met de schrik vrij.

In Nederland kan iemand pas vervolgd worden voor het plegen van een strafbaar feit vanaf de leeftijd van 12 jaar. Deze jongen kan dus, vanwege zijn jonge leeftijd, geen straf opgelegd krijgen door de rechter. Uiteraard kunnen zijn ouders wel aansprakelijk worden gesteld voor de ontstane schade. De politie meldt het voorval aan de Raad voor de Kinderbescherming.

Ongeval tijdens verhuizing

WAALWIJK: Politie- en ambulance personeel werden zaterdagochtend 26 mei om 11.50 uur geroepen bij een ongeval in de Besoyensestraat. Daarbij was een 54-jarige man uit Waalwijk ernstig gewond geraakt. Tijdens verhuizingwerkzaamheden wilde men een kast, via het aanwezige balkon, op de eerste verdieping krijgen. Het slachtoffer stond daarbij op een ladder met de kast boven zijn hoofd. Op een gegeven moment verloor hij zijn evenwicht en viel met kast en al van de ladder. De man kwam op de grond terecht en kreeg daarbij de kast bovenop zich. Hij is door het ambulancepersoneel gestabiliseerd en overgebracht naar het Twee Stedenziekenhuis in Tilburg voor nader onderzoek. De man was overigens wel steeds goed aanspreekbaar.

Onderzoek naar brandstichting

LOON OP ZAND: Met het opnemen van een aangifte startte de politie een onderzoek naar een riskante brandstichting. Het misdrijf werd gepleegd in de nacht van zaterdag 26 mei op zondag 27 mei tussen 02.30 en 03.00 uur. Twee grote plastic containers aan de Kerkstraat werden in brand gestoken. Dat gebeurde in een brandgang waar twee woningen en een bedrijfspand liggen. De brandweer bluste het vuur. De muur van de brandgang is helemaal zwart geblakerd. Inspectie door de brandweer wees uit dat de woningen geen schade hadden opgelopen.

Politie haalt dronken automobilisten van de weg

HOOGE ZWALUWE: In de nacht van vrijdag 25 mei op zaterdag 26 mei liep een 40-jarige inwoner van Hooge Zwaluwe tegen de lamp toen hij dronken achter het stuur zat. Het slingerende rijgedrag van de man op de Kerkdijk was voor de politie reden om hem te controleren. Uit de blaastest op straat bleek dat er sprake was van alcoholgebruik, waarna de agenten de man arresteerden. Eenmaal op het politiebureau aangekomen bleek na de ademanalyse dat de man stevig gedronken. De uitslag bedroeg namelijk 660 ug/l, terwijl 220 ug/l de wettelijke grens is. Uiteraard vorderde de politie meteen zijn rijbewijs is. Daarnaast kreeg hij ook nog proces-verbaal en een rijverbod van 7 uur.

OOSTERHOUT: Een dronken automobilist veroorzaakte vrijdagavond 25 mei om 20.30 uur een kleine aanrijding op Arkendonk. Een getuige noteerde het kenteken van de wegrijdende auto en gaf de politie een signalementbeschrijving van de veroorzaker. De 34-jarige Oosterhouter werd door de politie bij zijn woning aangetroffen. Op de motorkap van de auto stonden drie flesjes bier. De man ontkende dat hij in zijn auto gereden had. Mede om die reden werd zijn auto in beslag genomen om technisch te onderzoeken. De auto wordt vrijgegeven na dit onderzoek én nadat blijkt dat de auto is verzekerd. De aangehouden verdachte onderging in het politiebureau een ademanalyse, wat een uitslag van 735 ug/l opleverde. Dit had de invordering van het rijbewijs tot gevolg.
Dat is een standaardprocedure bij een uitslag hoger dan 570 ug (of 350 ug/l bij beginnende bestuurder of brom-snorfietser tot 24 jaar).

WERKENDAM: Een 38-jarige Werkdammer verzette zich hevig tegen zijn arrestatie. De man werd zaterdagnacht 27 mei om 01.30 uur aangehouden op de Kruisstraat. De man moest mee naar het politiebureau omdat hij onder invloed van alcohol verkeerde, maar weigerde elke medewerking. Hij werd gewelddadig en agressief in de richting van de agenten. Met gepast geweld kregen de agenten de verdachte onder controle en kon de man geboeid worden. Daarna is hij overgebracht naar het politiebureau. De ademanalyse gaf een uitslag van 435 ug/l. Tijdens het verhoor verklaarde de verdachte dat hij ook verdovende middelen had gebruikt. Om die reden schakelde de politie een GGD-arts in, die een bloedproef bij de verdachte afnam. Het bloedmonster wordt in het gerechtelijk laboratorium van het Nederlands Forensisch Instituut onderzocht op de soort en hoeveelheid gebruikte drugs. De agenten maakten proces-verbaal voor het rijden onder invloed en het geweld tegen de politie. Daarnaast is zijn rijbewijs ingevorderd en kreeg de man een rijverbod. Verder heeft de politie een verzoek gedaan aan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen om te onderzoeken of de verdachte nog wel beschikt over de lichamelijke en/of geestelijke geschiktheid, om motorrijtuigen te besturen.

WAALWIJK: Zaterdagavond 26 mei trok een 56-jarge Waalwijkse automobilist de aandacht van surveillerende agenten. De man reed rond 22.00 uur met circa 90 km/u over de Burg. Smeelelaan (bebouwde kom = max. 50 km/u) en reageerde daarna niet op het stopteken. Ook het seinen met groot licht en het gebruik van het zwaailicht op de politieauto bracht de man niet tot stoppen. In de Korenbloemstraat volgde uiteindelijk zijn arrestatie. Na de ademanalyse in het politiebureau bleek dat de man een ademalcoholgehalte van 615 ug/l had. Dit had de invordering van het rijbewijs tot gevolg. Dat is een standaardprocedure bij een uitslag hoger dan 570 ug (of 350 ugl bij beginnende bestuurder of brom-snorfietser tot 24 jaar). De man kreeg verder een rijverbod van 7 uur gekregen en hij kan een procesverbaal tegemoet zien.

RIJEN: Het rijbewijs van een 44-jarige Tilburger is door de politie ingevorderd. Dat gebeurde zaterdag 26 mei om 03.45 uur toen de man betrapt werd op het rijden onder invloed.
Hij reed toen in zijn auto over de Dongenseweg in Rijen. De uitslag van de ademanalyse bedroeg 680 ug/l. Dat was goed voor een proces-verbaal, een rijverbod van 8 uur en de invordering van het rijbewijs.

Alcoholgebruik in het verkeer is een van de speerpunten waar de politie streng tegen optreedt, net als het niet gebruiken van de autogordel of valhelm, het rijden door rood licht en het overschrijden van de maximum snelheid. Die speerpunten zijn overigens niet willekeurig gekozen. Gebleken is namelijk dat al deze aandachtsvelden sterk van invloed zijn bij de toedracht van verkeersongevallen.

Auteur: Jeroen Steenmeijer