Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Tilburg (28/05)

TILBURG, 28 mei 2007

Grootscheepse controle in natuurgebied bij Oisterwijk

OISTERWIJK: Zondag 27 mei is een grootscheepse controle uitgevoerd in het bosrijke Kampina natuurgebied nabij Oisterwijk. Onder de noemer "Groen", sloegen medewerkers van Brabants Landschap, Natuurmonumenten, Staats Bosbeheer, politieagenten, vrijwillige politieagenten en Natuurtoezichthouders van het Regionaal Milieuteam van de politie de handen ineen. Tussen 10.00 uur en 15.30 uur werd door het gebied gepatrouilleerd, waarbij de opsporingsambtenaren 54 bekeuringen uitschreven. Dit was onder andere wegens loslopende honden, het illegaal storten van afval en het rijden met een motorvoertuig in het natuurgebied. Ook werden ruiters bekeurd die van de voorgeschreven paden afgingen en kregen vissers een bekeuring omdat ze geen visakte en/of visvergunning hadden.

In de regio Midden en West-Brabant verzorgen 35 Toezichthouders, zogenaamde groene Bijzondere Opsporingsambtenaren (BOA's) van Brabants Landschap, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Particuliere natuurgebieden toezicht en handhaving in de buitengebieden van Noord-Brabant. Veel van hen werken in de buitengebieden (agrariërs) of recreëren er.

De toezichthouders bevinden zich 24 uur per etmaal in en tussen flora en fauna. Zij treden dagelijks op tegen overtredingen, zoals vernielingen, brandstichting, diefstal van flora, dumpen van (drugs)afval. Ook stropers veroorzaken veel leed onder de dierenpopulatie. De straffen voor overtredingen van Flora en Fauna wetgeving variëren van een geldboete tot gevangenisstraf.

Klant mishandelt taxichauffeur

TILBURG: Een 45-jarige Tilburgse taxichauffeur werd maandag 28 mei rond 01.00 uur mishandelt door een klant. Dat gebeurde op de Heuvelring. De klant verkeerde onder invloed van alcohol en wilde een taxirit naar s-Hertogenbosch. Hij had echter niet voldoende geld bij zich, en wilde slechts een aanbetaling doen. Dat was voor de taxichauffeur reden om niet verder te rijden. Er ontstond vervolgens een ruzie, waarbij de klant de chauffeur een klap in het gezicht gaf. Hierdoor sneuvelde de bril van het slachtoffer. Agenten arresteerden vervolgens de 31-jarige verdachte (afkomstig uit Tilburg). In het politiebureau is proces-verbaal opgemaakt tegen hem. De man is, na verhoor om 02.15 uur weer in vrijheid gesteld.

Twee arrestaties bij openlijke geweldpleging

TILBURG: Twee verdachten zijn opgepakt naar aanleiding van een vechtpartij op het Piusplein in Tilburg. De politie stelde via het cameratoezicht systeem van de Tilburgse binnenstad vast dat er gevochten werd en stuurde direct een aantal politieagenten ter plaatse. Dat gebeurde op maandag 28 mei om 03.25 uur. Bij het geweld moest een 22-jarige Tilburger klappen en schoppen incasseren, waarbij hij licht gewond raakte. De politie arresteerde vanwege het geweld twee inwoners van Tilburg, respectievelijk 20 jaar en 23 jaar. Uit de verhoren bleek dat de ruzie vermoedelijk was ontstaan, na ongepast gedrag tegen een vrouw.

Met 177 km/u langs de radar

TILBURG: De politie hield zondag 27 mei een snelheidscontroles op de Burgmeester Letschertweg. In totaal passeerden tussen 16.00 uur en 21.30 uur 1.094 automobilisten de controlepunten. Ter plaatse geldt een maximum snelheid van 80 km/u. 103 bestuurders reden te snel en ontvangen binnenkort de boete van het Centraal Justitieel Incasso Bureau. De snelste overtreder maakte het wel heel erg bont. De automobilist in kwestie reed maar liefst 177 km/u, een snelheidsoverschrijding van maar liefst 97 km/u.

Ook op de Ringbaan-Noord is de snelheid gecontroleerd van 851 passeerden automobilisten. 276 van hen bleken in overtreding te zijn. De controle vond plaats op zondagmiddag 27 mei tussen 15.20 uur en 17.20 uur. De toegestane snelheid is daar 50 km/u en de snelste overtreder reed 87 km/u.

De vijf speerpunten waarop de politie extra streng toezicht houdt zijn:
Snelheidsovertredingen
Alcoholgebruik in het verkeer
Door rood licht rijden
Geen helm dragen
Geen gordel dragen.
Uit onderzoek en analyse van ongevallen blijkt namelijk dat door deze overtredingen verreweg de meeste verkeersslachtoffers vallen.

Dronken automobilist met 16 openstaande boetes

TILBURG: Zondagavond 27 mei arresteerde de politie een 56-jarige Tilburger op verdenking van het rijden onder invloed. De aanhouding vond plaats om 19.10 uur in de Jan Pietersz Coenstraat. De man moest mee naar het politiebureau om een ademanalyse te ondergaan. De ademanalyse-apparatuur gaf een uitslag van 700 ug/l, terwijl 220 ug/l de wettelijk toegestane maximum grens is. De agenten vorderen het rijbewijs in, maakten proces-verbaal op en legden de man een rijverbod van 8 uur op.
Tijdens het onderzoek bleek dat de verdachte ook nog gezocht werd door het Openbaar Ministerie. De man had nog 16 boetes openstaan voor een totaal bedrag van 1.471,88.
Hij is ingesloten en overgedragen aan Justitie.

Politie onderzoekt tasjesroof

TILBURG: Met het opnemen van een aangifte is de politie gestart met een onderzoek naar een tasjesroof. Het misdrijf werd gepleegd op zondagavond 27 mei om 20.15 uur in de Radiostraat. Het slachtoffer betreft een 33-jarige vrouw uit Tilburg.
De vrouw had geld gepind bij een geldautomaat op de Broekhovenseweg (thv de Radiostraat) en fietste vervolgens weg. Aan het einde van de Radiostraat werd ze ingehaald door een scooter. Op de scooter zaten twee personen. Ze kreeg een duw waardoor ze bijna ten val kwam. Ondertussen zagen de daders kans om haar tas van haar schouder te trekken. Het tweetal ging er daarna vandoor in de richting van de Groenstraat. Het slachtoffer raakte niet gewond. Ze mist haar tas met persoonlijke eigendommen, waaronder haar rijbewijs, bankpassen, agenda en een geldbedrag
De politie verzoekt getuige(n) of anderen die mogelijk iets meer kunnen vertellen over deze beroving contact op te nemen via 0900-8844.

Auteur: Jeroen Steenmeijer