Aantal erkende leerbedrijven gegroeid tot ruim 185.000

29.05.2007 / 14:47 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Colo

Colo

De kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven, verenigd in Colo, maken ieder kwartaal een overzicht van vraag en aanbod op de stageplaatsen- en leerbanenmarkt. Alle stageplaatsen en leerbanen staan op www.stagemarkt.nl. Daarnaast bevat deze site dankzij een koppeling met www.werk.nl ruim 9.000 CWI-vacatures die overeenkomen met een MBO-kwalificatie. Inmiddels zijn ruim 185.000 bedrijven erkend voor het aanbieden van stageplaatsen en leerbanen. Overigens gaat het niet alleen om bedrijven in Nederland, maar ook om bedrijven in ruim 80 andere landen.

De kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven verzamelen arbeidsmarktinformatie, die onder andere beschikbaar is via www.kansopstage.nl en www.kansopwerk.nl. Om deze sectorale gegevens ook regionaal beschikbaar te maken, verzamelt Colo ieder kwartaal de arbeidsmarktgegevens en plaatst deze in een barometer. Uit de vorige barometers bleek al dat er eerder sprake is van een stageoverschot dan een stagetekort. Ook bleek het aantal erkende leerbedrijven te groeien. Die groei heeft zich verder doorgezet en inmiddels zijn er ruim 185.000 bedrijven die erkende stageplaatsen en leerbanen aanbieden aan 500.000 (v)mbo-leerlingen. De groei is over vrijwel alle branches merkbaar. De groei van het aantal leerbedrijven past in het plaatje van de groeiende werkgelegenheid en de dalende werkloosheid.

Op de arbeidsmarkt ontstaan in de gezondheidszorg in de nabije toekomst grote problemen, omdat zonder maatregelen het tekort aan personeel in met een mbo- zorgkwalificatie met ruim 1% per jaar toeneemt. Verder is er een groeiende vraag naar personeel in de richtingen handel (met name detailhandel en moderetail). Ook in de industrie en de bouw zijn grote aantallen vacatures.

Op de stageplaatsen- en leerbanenmarkt is er landelijk gezien sprake van een overschot. Met andere woorden: er zijn meer stageplaatsen en leerbanen dan er (v)mbo-leerlingen zijn. De groei van het aantal stageplaatsen en leerbanen komt vooral voor rekening van de sectoren handel, afbouw en onderhoud en groene ruimte. Tekorten bleven er in de branches kappers/verzorging, sport en bewegen, de mode-industrie, en dierverzorging/paarden. Dit blijkt uit de gegevens van 33 branches, die rapporteren over de beschikbaarheid van stageplaatsen en leerbanen in zes CWI-districten. Dat levert 198 branche-regiorapportages op.

De barometer van mei 2007 is afgelopen vrijdag door Paula Swenker (voorzitter Colo) overhandigd aan André Timmermans (lid van de Raad van Bestuur van CWI). Timmermans benadrukte dat de barometer een praktisch instrument is voor iedereen die een rol vervult bij de beroepenvoorlichting van scholieren en volwassenen. Ook de CWI-adviseurs betrekken de barometer steeds vaker bij hun voorlichtingsrol. Ze kunnen zo werkzoekenden wijzen op opleidingen die passen bij de persoonlijke kwaliteiten en die bovendien garanties geven op een baan.


---


Noot voor de redactie,