Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

In gesprek met bewoners over jongerenproblematiek Katendrecht

In de wijkcommissie Vreewijk-Katendrecht vond 24 mei een uitvoerig gesprek plaats met bewoners over de jongerenproblematiek op de Kaap.

Inzicht
Doel was meer inzicht te krijgen in de achtergronden van de recent verslechterde veiligheidssituatie, resultaten te bespreken van eerder ingezet beleid, en te bezien of dat beleid naar aanleiding van de recente ontwikkelingen aangepast moet worden.

Geen budget
Mevrouw Marshall, die optrad als woordvoerster en werd gesteund door meerdere vrouwen op de publieke tribune, zei dat ze blij was dat ze haar verhaal kwijt kon in de commissie. Ze schetste dat verschillende stichtingen actief zijn om activiteiten te organiseren voor de jeugd, maar dat deze moeilijk geld loskrijgen doordat instellingen aangeven dat ze voor de specifieke doelgroep geen budget hebben.

Vooral preventief
Wij gaan als stichtingen samen plannen maken, kondigde mevrouw Marshall aan. De hele vervelende groep willen we aanspreken. Maar we willen vooral preventief werken, activiteiten organiseren om kinderen van de straat te houden. De harde aanpak van de politie werkt niet altijd, constateerde de spreekster. De manier waarop mensen worden aangesproken bij het preventief fouilleren roept weerstand op.

Vooroordelen
Wij zijn niet allemaal criminelen, aldus de woordvoerster. We zijn met veel respect en trots opgevoed en willen een betere toekomst voor onze kinderen. Wij willen ook rust en prettig leven op Katendrecht. Maar er zijn vooroordelen over Antillianen. Sommigen kunnen daar tegen, anderen hebben daar last van, op het werk, en ook op school.

Al veel geïnvesteerd
Jimmy Smet (GroenLinks) zei dat er al veel is geïnvesteerd om de problematiek op Katendrecht aan te pakken. Misschien moet het anders, wat wilt u dat wij als commissie doen? Jo den Haan (PvdA) bevestigde dat er gestigmatiseerd wordt. Hij vroeg wie de regie voert over de professionals en wat er is bereikt door de centrale aanpak door deelgemeente, politie en stadsbestuur.

Groep in t snotje
Niemand wil groepen inwoners stigmatiseren, reageerde portefeuillehouder Robbert Baruch. Maar we moeten wel de problemen binnen de Antilliaanse groep durven benoemen, anders blijven we in algemeenheden spreken. Het gaat om een hele kleine groep en de politie weet inmiddels welke jongeren dat zijn. We hebben de groep in t snotje. Ik ben blij met het initiatief om hier met bewoners te praten. De activiteiten voor de jeugd zijn versnipperd, ik heb het opbouwwerk gevraagd de initiatieven samen te brengen.

Praat met ons
Als concrete wensen noemde mevrouw Marshall sportactiviteiten (er zijn al contacten gelegd met honkbalvereniging Neptunus) en muziek (bijvoorbeeld in samenwerking met de SKVR). Wat wij van u verwachten? Dat u naar ons luistert. Praat met ons, en oordeel dán pas. Er is een hele grote groep die betreurt dat een paar Antillianen onze naam zo door de modder slepen. Ga eens op scholen praten, ga met ouders in gesprek. Thuis moet het gebeuren, is mijn overtuiging.

Omslag nodig
Anna-Maria Carbonaro, die vanuit het opbouwwerk de activiteiten op Katendrecht probeert te bundelen, legde uit dat er een omslag moet komen. De activiteiten zijn voor álle bewoners. Daarom hebben we de Antillenweek, waarover op de deelgemeentepagina al is bericht (red.), omgedoopt tot Kaapweek.

Emotioneel
Een toelichting van dagelijks bestuurder Gülami Yesildal over de stuurgroep Katendrecht die op stedelijk niveau de sociale problemen op Katendrecht in kaart brengt, leidde tot een emotionele reactie van Ben van Wevering van de Katendrechtse Bewoners Organisatie. De deelgemeente trekt de regie naar zich toe, wijkpartijen worden buiten de overleggen gehouden. We zijn betrokken, maar praten niet mee. Als je preventief wilt optreden, moet je direct in contact treden met het opbouwwerk, met bewonersorganisaties en met scholen, anders werkt het niet.

Afrekenen
Alle commissieleden steunden uiteindelijk het voorstel om een bezoek te brengen aan de wijk en om met de bewoners in gesprek te blijven. Yvonne de Winter (Leefbaar Rotterdam) vroeg de portefeuillehouder om inzichtelijk te maken welke instellingen op Katendrecht actief zijn en hoeveel geld zij krijgen. Dan kunnen wij ze afrekenen op wat ze doen, maar ook op wat zij niét doen.

Begrotingswijziging
De commissie Vreewijk-Katendrecht adviseerde positief over twee punten uit een eerder in de commissie AZR besproken begrotingswijziging: Verlenging Opbouwwerk Antillianen en Subsidie Proximo III (voor individuele hulp aan Antilliaanse jongeren tot 35 jaar en hun eventuele gezinsleden). Deze kunnen nu na instemming door de deelraad snel worden uitgevoerd.

(foto: Buurtactiviteiten moeten kinderen in Katendrecht van de straat houden.)