Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

ROUWTOCHT VOOR OUD OSDORP

Op 3 juni wordt gewandeld voor Oud Osdorp! Oud Osdorp is het symbool van het historisch cultuurlandschap dat overal in Nederland aangetast wordt door snelwegen, bedrijventerreinen en villabouw. Oud Osdorp is overal! Aanleiding is de komst van de Westrandweg dwars door Oud Osdorp, de aanleg van bedrijventerreinen in de groene Lutkemeer en de bouw van een villa bovenop de historische Wijsentkade die de horizon vervuilt. En dat allemaal in het laatste stukje gaaf cultuurlandschap tussen Amsterdam en Schiphol, al meer dan 1000 jaar oud.

Nemo, vereniging van vrije wandelaars, organiseert de wandeling omdat met het historische landschap ook overal onverharde voetpaden verdwijnen. Ook in Oud Osdorp is de eeuwenoude onverharde Wijsentkade ontoegankelijk en wordt de
wandelaar verdreven naar asfaltwegen. Nemo organiseert de wandeling met ondersteuning van het Milieucentrum Amsterdam, Milieudefensie, Werkgroep Brettenzone Natuurlijk, GroenLinks, SP en Amsterdam Anders/De Groenen.

We willen de minister, het Stadsdeel en andere overheden laten merken dat het verlies van het landelijke karakter van Oud Osdorp pijn doet. Wandel mee om te zien wat verloren gaat. Laat onderweg merken wat je ervan vindt. Als veel mensen meewandelen, kunnen we de minister en de betrokken wethouders overtuigen dat het gebied gespaard moet worden. Als de politieke wil er is, lukt dat. Oud Osdorp kan ook het keerpunt worden van een nieuw beleid.


* wandelaars kiezen uit 3 startpunten om 11, 12 en 14 uur.
* en kunnen zelf een bijdrage leveren aan de rouwtocht met muziek, theater of wat ze zelf bedenken
in de bijlage de flyer en aanvullende informatie
meer informatie op www.struinen.nl

ZONDAG 3 JUNI 2007
ROUWTOCHT VOOR OUD OSDORP

Ontdek het wonder van Oud Osdorp!
Het oudste cultuurlandschap van Amsterdam en een uniek natuurgebied! Nu het nog kan, want het landelijke karakter van Oud Osdorp verdwijnt binnenkort door een nieuwe snelweg, bedrijventerreinen en villabouw. Dat is een groot verlies voor Amsterdam. Daarom een rouwtocht. Maar de tocht is ook een oproep aan politici om het gebied te sparen. Ook dat kan, want de minister beslist in juni. Loop mee! Neem alles mee wat muziek maakt! Breng Oud Osdorp tot leven!

ROUWTOCHT

* 14 uur vanaf Halfweg (Pancratiuskerk - grote kerk aan de zuidkant van Halfweg) naar Oud Osdorp met onderweg veel muziek en theater!
* 16 uur eindceremonie

VOORAF
wandeling langs de geplande Westrandweg naar Halfweg met veel aandacht voor natuur, landschap en de geschiedenis van het gebied
* 11 uur vanaf Haarlemmerpoort, door het Westerpark en het oude Sloterdijk
* 12 uur vanaf Station Sloterdijk door de Brettenzone en de Kluut

Waarom een rouwtocht?
Overal in Nederland verschijnen snelwegen en bedrijven-terreinen in groengebieden. Het unieke cultuur-landschap verrommelt en verdwijnt. Steeds meer voetpaden verdwijnen. In Oud Osdorp werd de pijn van het verlies extra heftig, omdat hier een zeldzaam en waardevol veenweidegebied bedreigd wordt door asfalt, een hoog snelwegtalud (tot 11m), lawaai, stank, luchtvervuiling, villa's en bedrijventerreinen. Extra pijnlijk is dat compensatie in de vorm van kleine natuurgebiedjes puur cosmetisch van aard is, en dat ook de inrichtingsplannen van de"Tuinen van West" nooit in de eeuwigheid de schade kunnen herstellen of zelfs maar verdoezelen. De rouwtocht op 3 juni is bedoeld om de pijn van het verlies uit te drukken, maar ook om wandelaars binnen te leiden in de wonderlijke wereld van de Westrandscheg en het landelijk gebied van Oud Osdorp. Door te wandelen kan meer waardering, en meer (politiek) draagvlak ontstaan voor het behoud van dit bijzondere landschap. De A6/A9 langs het Naardermeer kon worden tegengehouden dankzij een actieve lobby van Natuur-monumenten en plaatselijke groepen. Oud Osdorp verdient ook die inzet en steun!

Peter Spruijt - Mathilde Andriessen
Nemo
vereniging van vrije wandelaars
Westerpark 2
1013 RR Amsterdam
tel. 020-6817013
www.struinen.nl
nemo@pz.nl

Nemoland Polen
www.nemoland.nl
polen@pz.nl