Ingezonden persbericht


PinterNacht Overdag: theater op Zondagmiddag

Op 3 juni a.s. spelen drie theatergroepen een en dezelfde voorstelling in steeds verschillende en verrassende stijlen. Het korte stuk Nacht, geschreven door Harold Pinter, wordt gespeeld door Theatergroep Eglentier uit Haarlem, Spel- en toneelgroep Arena uit Drenthe en Theatergroep Atelierkat uit Groningen.

Het verhaal is hetzelfde: Twee zielen, één gedachte. Of toch niet?

In Nacht van Nobelprijswinnaar Harold Pinter zien we een stel in gesprek over hun eerste ontmoeting. Wat een simpel gesprek zou moeten zijn, blijkt een ingewikkelde exercitie. Want, hoe zat het ook al weer precies? Was het op een brug of bij een hek? Was het winter of niet? En wie had wie nu eigenlijk vast? En hoe? Het onvolmaakte geheugen als struikelblok binnen een relatie.

Tijdens het Pinterfestival in april jl. in Ekehaar, Drenthe, ontmoetten spelers Jos Ahlers en Hans Goes van Theatergroep Eglentier de twee andere groepen. Alle drie de groepen speelden op dat festival dezelfde tekst op verschillende avonden, maar alle drie hadden ze totaal verschillende opvattingen en toneelbeelden bij het maken van deze korte productie. Zo radicaal verschillend, dat op basis van dezelfde tekst drie totaal andere voorstellingen zijn ontstaan. Het idee ontstond al snel om de drie Nachten als één totaalvoorstelling te presenteren.

Bij Spel- en toneelgroep Arena spelen twee senioren dit bijzondere stel. Theatergroep Atelierkat laat twee jonge chatters op elkaar los. En Theatergroep Eglentier geeft weer een geheel andere nuance aan de tekst van Pinter: twee decadente nichten praten over hun eerste ontmoeting. De communicatie tussen deze totaal verschillende duo's onderling verloopt niet bepaald vloeiend. Schrijnende teksten bij het ene stel, kunnen voor komische ontwikkelingen bij het andere stel zorgen. Terwijl de derde op dat zelfde moment juist dichter bij elkaar lijkt te komen.

Theatergroep Eglentier is er trots op om de groepen uit Groningen en Drenthe in Haarlem te ontvangen. Theatergroep de Atelierkat uit Groningen bestaat uit acteurs, regisseurs, technici en beeldend kunstenaars. Deze diverse samenstelling maakt voorstellingen met een sterke verbeeldingskracht, waarbinnen beeldende en theatrale momenten samengaan. Spel- en toneelgroep Arena is bijna 20 jaar geleden opgericht en bestond in het begin alleen maar uit vrouwen uit Drenthe. Arena valt doorgaans op door de hoge gemiddelde leeftijd van de spelers.

PinterNacht Overdag is op zondagmiddag 3 juni a.s. om 15.00 uur in theater het Voormalig Gerechtsgebouw in de Jansstraat 50 te Haarlem. Kaarten á E 10,- zijn te verkrijgen via info@eglentier.nl of via 023-5313115 of aan de kassa op de dag van de voorstelling vanaf 14.00 uur. Zie voor meer informatie www.eglentier.nl

Note voor de pers:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hans Goes 06-20422660.

Theatergroep Eglentier
P/a Coornhertstraat 22 rd
2013 EW Haarlem
06-20422660
www.eglentier.nl
www.hetgerechtsgebouw.nl

Spel- en toneelgroep Arena uit Drenthe

Spelers: Stien van den Bos en Evert van den Berg

Regie: Henk Dijkstra

--------------

Theatergroep De Atelierkat uit Groningen

Spelers Kitty Boon en Fred Star
Techniek: Peter Kleine

Regie: Rik Boer

Theatergroep Eglentier uit Haarlem

Spelers: Jos Ahlers en Hans Goes
Regie-advies: Henk Paulusma


---- --