Gemeente Deurne

24-05-2007
3 juni: Peeldag in Deurne
Maak kennis met het Peelse platteland
Ook dit jaar organiseert Streekhuis De Peel een Peeldag en wel op zondagmiddag 3 juni. De Peeldag vindt dan plaats op het terrein van het Helicon Opleidingscentrum NHB (Hippisch Centrum), Bruggenseweg 11a in Deurne. Iedereen die geïnteresseerd is kan kennis maken met een groot aantal projecten op en voor het platteland in De Peel. Initiatiefnemers geven uitleg over bijvoorbeeld de glastuinbouw in Deurne, milieuvriendelijk natuurbeheer of de recreatieve activiteiten op De Heihorsten bij Someren. Ook wordt de winnaar van de Peeltrofee bekendgemaakt.

Tijdens de Peeldag reikt gedeputeerde Annemarie Moons de Peeltrofee uit aan één van de drie genomineerde projecten. Het kavelruilproject Bakel-Zuid, de kruidentuin van Nederland in Gemert-Bakel en het Jongerenatelier Nederwetten komen voor de prijs in aanmerking. Deze projecten maken deel uit van de 170 reconstructieprojecten in De Peel.

Paardenclinic
Tijdens de Peeldag op het terrein van het Helicon Opleidingscentrum NHB (Hippisch Centrum) kunt u ook meer te weten komen over het Helicon Opleidingscentrum. Studenten van Helicon verzorgen rondleidingen over het terrein en houden een paardenclinic, waarin zij laten zien wat er zoal bij de opleiding komt kijken. Samen met ervaringsdeskundige Gonneke van Leereveld geven ze een presentatie over hun toekomstverwachtingen in de paardensector. Van Leereveld is oud-studente van Helicon en heeft inmiddels een goed lopend bedrijf in de paardensector opgebouwd.

Megaoperatie voor en door de streek
De reconstructie van het buitengebied is een megaoperatie voor en door de mensen uit de streek. Het is een verandering die tot stand komt door vele kleine veranderingen en veranderaars. Boeren, natuurorganisaties, (recreatie)ondernemers, gemeenten, onderwijsinstellingen en waterschappen zijn in tientallen projecten actief aan de slag om het platteland een opknapbeurt te geven. Beken kronkelen weer, er ontstaat nieuwe natuur, oude stallen worden gesloopt en nieuwe bedrijven weer gestart, dorpshuizen krijgen een impuls en oude tradities worden in ere hersteld. Een belangrijk uitgangspunt voor de reconstructie is dat het platteland economisch vitaal, groen én leefbaar blijft.

Interesse? Aanmelden voor 30 mei
De Peeldag begint om 12.30 uur en duurt tot circa 16.30 uur. Wilt u deelnemen? Geeft u zich dan voor 30 mei a.s. op via het Streekhuis in Deurne: tel. 0493-387450, e-mail: m.vanemden@streekhuisdepeel.nl of via de site www.streekhuisdepeel.nl.