GroenLinks

Kathalijne Buitenweg naar Gay Pride in Riga

Regenboogvlag 31 mei 2007

GroenLinks-europarlementariƫr Kathalijne Buitenweg bezoekt dit weekend Letland. Buitenweg neemt samen met een delegatie van Amnesty International deel aan de Gay Pride-mars in Riga op 3 juni. Buitenweg wil met haar bezoek solidariteit betuigen aan seksuele minderheden en homo-organisaties in Letland.

In 2006 werd de Gay Pride in Riga nog verboden en werden deelnemers bekogeld met eieren en uitwerpselen door tegendemonstranten. Dit jaar is er wel een vergunning, maar de gemeenteraad van Riga kan en wil de veiligheid van deelnemers niet garanderen.

Toch wil Buitenweg met haar aanwezigheid laten zien dat alle Europeanen het recht hebben om ongehinderd voor hun seksuele voorkeur uit te komen. In Letland is homofobie nog steeds een groot probleem. Het is het enige land in de EU waar in de grondwet ligt verankerd dat een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht niet mag. Ook heeft Letland tot zeven maal toe een wetsvoorstel verworpen dat is gebaseerd op EU-richtlijnen om de rechten van holebi's te beschermen.

Homofobie in Rusland en Polen
Volgens Buitenweg is er een gebrek aan tolerantie als het gaat om homoseksualiteit in Letland, maar helaas ook in veel andere landen. Dat bleek afgelopen weekend in Moskou toen deelnemers aan de Gay Pride werden opgepakt door de Russische politie en niet de gewelddadige tegendemonstranten.

Maar ook holebi's in Polen leven in moeilijke tijden merkte Buitenweg toen ze op 19 mei tijdens de Gay Pride in Warschau meeliep. Polen hebben dagelijks te maken met homohaat die de overheid stimuleert. Zo komt de Poolse regering steeds weer met homofobe wetsvoorstellen.

Vorige week kondigde de Poolse minister van Onderwijs opnieuw een wetsvoorstel aan waarbij homoseksuelen in het onderwijs hun baan kunnen verliezen. Ook was er even sprake van een een onderzoek naar de schadelijke effecten op kinderen als ze naar de Teletubbies op TV kijken. Een van de personages TinkyWinky zou namelijk homoseksuele trekjes hebben.

Europese anti-discriminatieregelgeving
Buitenweg pleit voor een duidelijke stellingname van alle Europese instellingen tegen homofobie. Op haar initiatief onderzoekt het Europees Agentschap voor de Grondrechten momenteel of alle 27 lidstaten zich wel houden aan Europese anti-discriminatieregelgeving. In december zijn de resultaten van dit onderzoek bekend. Ook was ze stelde ze op 26 april een resolutie op die homofobie in Europa streng veroordeelt. Deze resolutie werd door een grote meerderheid in het het Europees Parlement gesteund.

Zie ook:

* Gay Pride Warschau - impressie

* persbericht Amnesty International