Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 24 mei 2007

Documentaire film ZOUT ZOET op 3 juni in Nieuw Land

Lelystad - Op 28 mei 2007 is het 75 jaar geleden dat de Afsluitdijk werd gesloten. Door de tentoonstelling "De Verbinding - 75 jaar Afsluitdijk", staat Nieuw Land stil bij dit jubileum. In samenwerking met Cine-Utopia vertoont Nieuw Land Erfgoedcentrum daarom op zondag 3 juni de bijzondere documentaire ZOUT ZOET in de IJsselmeerzaal van Nieuw Land. Regisseur Frederieke Jochems zal persoonlijk haar film inleiden.

In 2006 werd op het voormalige Zuiderzee-eiland Urk de film ZOUT ZOET van regisseur Frederieke Jochems gepresenteerd en door Omroep Flevoland uitgezonden. ZOUT ZOET geeft een indringend beeld van de gevolgen van de Zuiderzeewerken voor de bewoners van Urk. In tientallen interviews vertellen bewoners over de periode voor de afsluiting van de Zuiderzee en over hun leven daarna. In het 'zoute' deel vertellen Urkers over hun kindertijd op het eiland, over vissen en boeren, verkeringstijd, armoede en de saamhorigheid in de kleine gemeenschap. In het 'zoete' deel gaat het over de inpoldering, de selectie, het werken in de polder, het 'Wonder van Urk' en de relatie tussen Urk en de polder.

De dvd ZOUT ZOET is ook te koop in de museumwinkel van Nieuw Land. Op 3 juni ontvangen de filmliefhebbers die de DVD willen aanschaffen een korting van 5 euro op de verkoopprijs (winkelverkoopprijs E 24,95), dus voor slechts E 19,95.

Elke eerste zondag van de maand om 15.00 uur 's middags kunnen de vele liefhebbers van documentaire films terecht in Nieuw Land voor een prachtige natuurfilm, een bijzondere reisreportage of een muziekfilm. De entreeprijs voor de film en het museum Nieuw Land bedraagt van E 7,00. Voorafgaand of aansluitend aan het filmprogramma kunt u dus ook het museum bezoeken. Donateurs van de Stichting Filmtheater Lelystad betalen de helft. De film begint om 15:00 uur.

Meer informatie over het programma vindt u op www.cine-utopia.nl. Ook kunt u bellen met de receptie van Nieuw Land onder nummer (0320) 22 59 00.