Politie Groningen

Zondag 3 juni 2007

Provincie Groningen, 03-06-2007

Groningen/Drenthe/Fryslân: interregionale executieactie

Medewerkers van de Parketpolitie van Groningen, Fryslân en Drenthe hebben zaterdag, samen met collega's van verschillende politieteams, een interregionale executieactie gehouden in de drie noordelijke provincies. Het was de eerste keer dat er op dit terrein tussen de drie politieregio's op deze manier werd samengewerkt. De actie werd voorbereid en uitgevoerd in samenwerking met de Dienst Vervoer en Ondersteuning en de Dienst Justitiële Inrichtingen van het Ministerie van Justitie en met het Landelijk Coördinatiecentrum Arrestatiebevelen van het Centraal Justitieel Incassobureau. Vanaf 6.00 uur in de ochtend tot 14.00 uur 's middags werden personen aangehouden die nog geldboetes of gevangenisstraffen open hadden staan. Het uiteindelijke resultaat was dat ruim 400 woningen werden bezocht en in totaal 62 mannen en 8 vrouwen werden aangehouden. Van hen betaalden 12 van deze personen nog openstaande boetes. In totaal werd aan openstaande boetes een bedrag geïnd van ruim 34.000 Euro. Verder werden 19 openstaande vonnissen betekend en werd één voertuig i.v.m. openstaande boetes buiten gebruik gesteld Bij het afsluiten van de actie vonden er op verschillende politiebureaus nog betalingen plaats van openstaande boetes. Al met al kan op een geslaagde actie worden teruggezien. Er zijn afspraken gemaakt om in de toekomst door te gaan met deze vorm van interregionale samenwerking.

Groningen: politie controleert verkeer

De vrijwillige politie heeft zaterdag op de Winschoterweg het verkeer gecontroleerd. Er werd extra aandacht geschonken aan auto's met aanhangers. Er werden circa vijftig automobilisten gecontroleerd en meerdere bekeuringen uitgedeeld. Niet kunnen tonen van rijbewijs: 8x, niet kunnen tonen van kentekenbewijs: 4x (waarvan 1 kentekenbewijs caravan), niet kunnen tonen van keuringsbewijs, overschrijding toegestane maximum belading (172%): 1x, niet afgedekte lading zand, hulpkoppeling aanhanger niet bevestigd: 1x, auto onverzekerd: 1x.

Groningen: aangever herenigt met eigen fiets

Een 21-jarige man uit Groningen is zaterdagavond herenigd met zijn eigen fiets. Hij zag zijn fiets staan in de Wipstraat en belde de politie. De fiets was in februari gestolen. Hij had destijds aangifte gedaan en het bleek inderdaad om zijn fiets te gaan. Hij mocht zijn fiets weer meenemen.

Groningen: hond probeert politiepaard aan te vallen

Een 28-jarige man uit Groningen en zijn hond zijn zaterdagnacht aangehouden. De man liep samen met zijn hond in de Poelestraat toen de hond bijna een politiepaard bij het been greep. De man werd hierop aangesproken en gewezen op het feit dat er een hondenverbod geldt in de Poelestraat. Hij, de man, luisterde niet gaf de hondenriem steeds meer speling richting de paarden en de agenten. Hem werd meerdere malen te kennen gegeven dat hij weg moest lopen. Daar gaf hij geen gehoor aan. Ook een politie-hondengeleider kwam ter plaatse. Uiteindelijk moest hij mee naar het bureau. Hij stribbelde nog steeds tegen, maar hij werd toch ingesloten. De hond werd in een kennel op het politiebureau ingesloten. De politie informeert de gemeente voor eventuele bestuursrechtelijke maatregelen.

Groningen: Stadjers ingesloten voor belediging

Twee Stadjers zijn zaterdagnacht aangehouden voor belediging. Agenten stonden op de Grote Markt toen ze werden aangesproken door een groep van zes personen. Ze maakten opmerkingen tegen de agenten en de agenten probeerden een gesprek aan te gaan. Dat gesprek ging al snel over in beledigingen. Agenten wilden de 19-jarige Stadjer hiervoor aanhouden. Maar toen dat gebeurde, werden de agenten belaagd door de rest van de groep. Ook de verdachte verzette zich hevig tegen zijn aanhouding. De omstanders konden met moeite op afstand worden gehouden. De vader van de verdachte, een 44-jarige Stadjer, kwam vervolgens in gevechtshouding op de agenten af. Een agent wist hem met behulp van pepperspray op afstand te houden. Hierdoor kon de zoon, met behulp van een 17-jarige jongen uit Groningen, ontkomen. Ze belaagden allen de agenten, maar uiteindelijk lukte het de agenten om de rest op afstand te houden en de 19-jarige alsnog in te rekenen. De 17- en 44-jarige werden korte tijd later even verderop ingerekend. De 17-jarige mocht na verhoor het bureau weer verlaten. Hij kreeg een bon mee, omdat hij zich niet kon legitimeren. Vader en zoon zijn ingesloten voor nader onderzoek.

Groningen: graffiti-spuiters ingerekend

De politie heeft zaterdagnacht twee graffiti-spuiters uit Groningen betrapt. Medewerkers van cameratoezicht zagen dat de heren in de Donkersgang de muren van een laag kleuren voorzagen. De 23-jarige kon direct worden aangehouden. De 20-jarige vluchtte, maar liep een doodlopend steegje in. Hij werd in de Gelkingestraat in de kraag gevat. De twee zijn voor onderzoek ingesloten. Ook op de Helperzoom werden twee jongens op heterdaad gepakt. Agenten zagen dat twee 13-jarige jongens (uit Groningen en Wolstersum) graffiti aan het spuiten waren op de skatebaan. Ze probeerden te vluchten, maar ze werden toch gesnapt. Na verhoor mochten ze weer vertrekken. De politie stelt een onderzoek in.

Delfzijl: Delfzijlsters bekennen vernielingen

De twee mannen uit Delfzijl (19 en 23 jaar) die vrijdagnacht aan de Kustweg zijn aangehouden hebben nog meer vernielingen bekend. Ze bekenden zeven zaken: vernieling van twee bushaltes, ruiten van een warenhuis, uitzendbureau, sloopwoningen en een sporthal, een windscherm van een winkel en het omgooien van wegbebakening. Na verhoor mochten de heren het politiebureau weer verlaten. Tegen de mannen wordt proces-verbaal opgemaakt.

Zuidhorn: rijbewijs ingevorderd

De politie heeft zaterdagochtend op de Rijksstraatweg in Zuidhorn het rijbewijs van een 27-jarige automobilist uit Hoogwoud ingevorderd. Agenten zagen dat hij een verkeersgebod negeerde. Toen zij hem wilden bekeuren, roken ze een alcohollucht. Een blaastest wees uit dat hij onder invloed reed. Op het bureau bleek dat hij 1,5 promille alcohol in zijn bloed had. Zijn rijbewijs moest hij achterlaten en tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Aduard: jongens ingerekend voor diefstal bromfiets

De politie heeft zaterdagmiddag op de Evert Harm Woltersweg twee jongens uit Zuidhorn aangehouden voor diefstal van een bromfiets. Agenten zagen de twee zonder helm rijden. Bij hun staandehouding verklaarden ze dat ze de bromfiets hadden gevonden in Zuidhorn en dat ze de brommer naar de politie in Groningen wilden brengen. Later kwamen ze op die verklaring weer terug, toen ze een andere vindlocatie noemden. Op weg naar het politiebureau kwamen ze op de Hooiweg de eigenaar tegen. Die verklaarde de bromfiets 's ochtends achter het gemeentehuis te hebben gestald. De twee werden toen aangehouden voor diefstal van de bromfiets. De jongens zijn ingesloten.

Kolham: politie controleert verkeer bij wegwerkzaamheden

De politie heeft zaterdagochtend op de A7 bij Kolham het verkeer gecontroleerd. Tussen de toerit van Kolham en de afrit Hoogezand werd aan de weg gewerkt. Er geldt daardoor een snelheidslimiet van 70 km/uur. In totaal werden circa 1200 voertuigen gecontroleerd. Achttien personen kregen een bekeuring. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 127 km/uur. Er werden twee rijbewijzen ingevorderd. Een 28-jarige Stadjer reed 127 km/uur, een 18-jarige vrouw uit Veenhoop reed 123 km/uur. Zij was beginnend bestuurder en had nog maar drie weken haar rijbewijs. Ook 's middags werd gecontroleerd tijdens de wegwerkzaamheden. Er werden circa 800 voertuigen gecontroleerd. Hiervan reden zeven te hard. Een Duitser reed 31 km/uur te hard en kreeg een bekeuring van 200 euro. Een 50-jarige man uit Naarden reed 131 km/uur. Zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Veendam: jongens vinden mogelijk gestolen spullen

Twee 12-jarige jongens uit Veendam kwamen zaterdagmiddag aan het politiebureau in Veendam. Ze vertelden dat ze mogelijk gestolen spullen hadden gevonden. De jongens namen agenten mee naar de plek en in de bossages aan de Kleine Vaartlaan werden meerdere golftassen en golftrolleys gevonden. De zes golftassen en twee trolleys waren waterdicht verpakt. De politie stelt een onderzoek in naar de herkomst.

Stadskanaal: man gooit stenen tegen ruit

Een 20-jarige man uit Musselkanaal is aangehouden voor vernieling. Hij was met twee vrienden op stap geweest in een discotheek aan de Hoofdstraat. Toen ze de disco uitliepen, gooide de verdachte ineens met stenen tegen de ruiten. De ramen raakten hierdoor beschadigd. De verdachte werd ingerekend en is ter ontnuchtering ingesloten. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Oldehove: rijbewijs van doorrijder ingevorderd

Een 70-jarige automobilist uit Saaksum moest zaterdagmiddag zijn rijbewijs inleveren. De politie kreeg een melding van een wegwerker die op de Aalsumerweg in Oldehove door de man was aangereden. Hij verklaarde dat de auto hem naderde toen hij aan het werk was. De auto reed eerst al tegen een stoeprand en toen de auto hem passeerde, raakte hij hem tegen hand en knie. Hij noteerde het kenteken en zag dat de auto ook nog een geparkeerde auto raakte. Agenten gingen naar het adres van de man en daar werd hij aangehouden voor het verlaten van een plaats ongeval. Een blaastest wees uit dat de man had gedronken. Op het bureau bleek dat hij ruim 1,4 promille alcohol in zijn bloed had. Zijn rijbewijs moest hij inleveren en tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Delfzijl: minibike in beslag genomen

Agenten hebben zaterdagmiddag op de Europaweg in Delfzijl een minibike in beslag genomen. De 17-jarige bestuurder uit Delfzijl had niet in de gaten dat agenten achter hem reden en toen hij stil stond werd hij aangesproken. De bike werd meegenomen en de jongen krijgt proces-verbaal.

Delfzijl: gaslek

De hulpverleningsdiensten zijn zaterdagavond in de Bastionstraat in actie gekomen naar aanleiding van een gaslek. Een bewoner rook een gaslucht en zette de ramen van de woning open. De politie zorgde voor een afzetting en er werden drie woningen ontruimd. Een in de Walstraat en twee in de Lunetstraat. Het gaslek werd door Essent gedicht. Uit onderzoek in de woning bleek dat de watermeter was weggenomen en de gasmeter was losgekoppeld. De politie stelt een onderzoek in.

Noordbroek: man bekneld in auto

Een man uit Zuidbroek (leeftijd onbekend) is zaterdagnacht op de Slochterweg in Noordbroek gewond geraakt. Hij zat samen met een 22-jarige vrouw uit Zuidbroek in de auto. Meerdere ambulances, het Mobiel Medisch Team (MMT), de brandweer en de politie kwamen ter plaatse. Volgens de brandweer droegen beide inzittenden geen autogordel. Bij de bestuurder werd een alcohollucht geroken. Van de bestuurder werd bloed afgenomen om het alcoholpromillage te kunnen vaststellen. Bewoners werden wakker van de knal en liepen naar de auto toe. Het letsel van de bestuurder is niet bekend. De vrouw liep in ieder geval een pijnlijke pols en kaak op. Ook haar mogelijk verdere letsel is niet bekend. De politie onderzoekt de toedracht van het ongeval.

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft zaterdag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Groningen, Damsterdiep: aantal geregistreerde voertuigen: 489, aantal overtredingen: 26, hoogst gemeten snelheid: 62 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Groningen, Europaweg: aantal geregistreerde voertuigen: 2251, aantal overtredingen: 71, hoogst gemeten snelheid: 101 km/uur, maximum toegestane snelheid: 70 km/uur.