Hulpverleningsregio Haaglanden


Grote brand in kantoor, Delft

Delft, 3 juni 2007

Vanochtend is rond kwart voor elf brand ontstaan in een kantoorpand aan de Oude Delft in Delft. Bij de brand is niemand gewond geraakt. De schade is groot.

De brand werd ontdekt door medewerkers die op dat moment op de begane grond in het
achtergedeelte van het kantoor, een architectenbureau, aan het werk waren. Zij roken een brandlucht en namen rookontwikkeling vanuit het plafond waar. Hierop alarmeerden zij de brandweer en wisten daarna ongedeerd het pand te verlaten. Kort daarna trad ook het automatisch branddetectiesysteem van het pand in werking.

Bij aankomst van de brandweer bleek het achterste kantoorgedeelte inmiddels in brand te staan en breidde de brand zich via de plafonds uit naar de verdieping en aangrenzende gebouwen. Omdat het hier oude historische gebouwen in de binnenstad van Delft betreft heeft de brandweer direct meer materieel en personeel ter plaatse laten komen om de brand vanaf meerdere kanten te kunnen bestrijden.

Met deze inzet kon de brand gestopt worden. Niettemin ontstond er in het architectenbureau, waar totaal ongeveer zeventig mensen werken, grote schade.

Het nablussen heeft nog enige tijd geduurd waarbij onder andere nog enkele gaten in de vloeren gezaagd werden om te voorkomen dat de brand zich daar nog verder zou kunnen verspreiden. Ook werden vanwege het warme weer tussentijds enkele brandweereenheden afgelost.

De brand,- rook- en gevolgschade voor het architectenbureau is groot. De naastgelegen
kantoren liepen rookschade op. Totaal wordt de schade geschat op circa
1.000.000,- euro.

De gedeelte van de Oude Delft en de Phoenixstraat zijn ten tijde van de brand afgesloten geweest voor alle verkeer.