Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

De nieuwe MenSport, juni/juli uitgave nr. 4, is uit

03/06/2007

Lochem, 3 juni 2007
Met de volgende onderwerpen:

Ponymenners ruiken medaillekansen. De ponymenners maken zich op voor het WK, dat van 18 t/m 22 juli wordt gehouden in Denemarken. Met een aantal betrokkenen weegt MenSport de medaillekansen van de Belgische en Nederlandse teams. Een lastige klus, want nu de Duitsers niet langer onaantastbaar zijn, lijkt de strijd om het zo fel begeerde eremetaal spannender dan ooit. Een artikel van Ineke Westers en Meike Merks, de foto's zijn van Ineke Westers en galop.be

'Lesgeven is mijn ziel en zaligheid'. Veel mensen dromen ervan hun brood te verdienen met hun menhobby. De 42-jarige Elbert Koelewijn uit het Brabantse Liessel is één van de weinige geluksvogels die zijn droom ook daadwerkelijk heeft gerealiseerd. Koelewijn, die ook zijn schaarse vrije uurtjes in het paardenwereldje doorbrengt als jurylid bij de Welshpony´s, is betrokken bij de veulenveiling en lid is van de examencommissie van de SRR, werkt fulltime als docent en meninstructeur op NHB Deurne. Meike Merks volgde Elbert een dag lang tijdens het lesgeven aan onder anderen toekomstige meninstructeurs in spe. Ook de foto's zijn van Meike Merks

MenBasis, de rubriek voor beginners en recreanten, gaat deze keer over de opleiding voor het tweespanexamen. Ook worden tips gegeven bij het zoeken naar een betrouwbare groom en benantwoordt Bob van Asselt weer vragen van recreatieve menners.

`Behoudend restaureren geniet de voorkeur'. Wie in rijtuigkringen Leek zegt, denkt aan Arie de Jager en wie Arie de Jager zegt, denkt aan het Nationaal Rijtuigmuseum in Leek. Logisch, want decennia lang was De Jager het aanspreekpunt, de man met het juiste antwoord op moeilijke vragen en de goede oplossingen voor problemen van rijtuigbezitters. De mogelijkheid om De Jager in het museum aan zijn jasje te trekken is er niet meer; in september 2006 ging hij met prepensioen. Een behoorlijke aderlating voor het museum, want De Jager is een `instituut' dat in Nederland het restaureren en conserveren van rijtuigen, op wetenschappelijke wijze benadert. Het interview werd gemaakt door Madeleine Calkoen, de foto's zijn van Frits van Solt.

Menendurance nog een jaar op proef. Nog steeds is de kogel niet definitief door de kerk voor de aangespannen vorm van endurance. Het lange afstand rijden `met karretjes', zoals de ruiters in deze tak van sport het betitelen, moet nog een jaar genoegen nemen met een experimenteel karakter. Een beetje jammer, want de sporters zijn klaar voor het zetten van stappen vooruit. Een behoorlijk gevulde wedstrijdkalender is er intussen gelukkig wel, dus wie dat wil kan wedstrijdervaring opdoen. Tekst en foto's: Ineke Westers.

Marathonwagen en presentatiewagen ineen. Veel menners zien op tegen de overstap van klasse 3 naar klasse 4, vanwege de aanschaf van een presentatiewagen en het daar bij komende extra vervoer.. Zo ook enkelspanrijder Toon Voskens, die om die reden jarenlang in klasse 3 bleef hangen. Tot hij met rijtuigbouwer Peter de Laat aan de praat kwam en zijn probleem te berde bracht. Waarom zou je een menwagen niet zo kunnen construeren dat hij zowel aan de eisen van marathon als dressuur voldoet? Het idee voor een transformable menwagen was geboren; een dressuur- en marathonrijtuig ineen, waarmee je in de klasse 4 dressuur, vaardigheid en marathon mag rijden. Tekst en foto's van Meike Merks.

Royal Windsor Horse Show 2007. De Engelse hoflijkheid, de vorstelijke ambiance, Windsor heeft het allemaal. Zelfs de regen die het evenement vaak teistert. De menners van het vaste land waren succesvol. IJsbrand Chardon won de vierspanwedstrijd die tevens als wereldbekerkwalificatie meetelde, landgenoot Koos de Ronde werd derde. Bij de tweespannen waren de bonte spannen van Raymond Letteboer en Harrie Verstappen goed voor plaats twee en vier, terwijl John Dorresteijn de tweede plek bezette in de rubriek ponyvierspannen. Maar er was veel meer in Windsor. De coaching class waar zowel Harry de Ruyter als Henk van der Wiel succesvol in deelnamen en de talloze Britse keuringen, springwedstrijden, ponyraces. Eens naar Windsor gaan is voor elke paardenliefhebber een `must'. Marie de Ronde maakte de fotoreportage

'Omkeren doen we niet.' Een vader die ment, met zijn dochter als groom achterop en een moeder die zich op wedstrijden van hindernis naar hindernis snelt om het geheel op video vast te leggen: zo op het eerste gezicht lijkt de familie Baars uit Lexmond de gemiddelde menfamilie. Totdat het vakantieseizoen aanbreekt. Dan zetten Peter en Tiny hun wedstrijd-Welshjes voor een voor de mensport aangepaste caravan, waarmee ze op de bonnefooi het hele land doorkruisen. Een artikel van Albertine Nannings.

Van top tot teen ontspannen. Op stal Den Timp, een sfeervol paardenbedrijf in het buitengebied van Wehl, is MenSport getuige van een uniek experiment: een simultane CranioSacraal behandeling. (zie kader) Het doel van het experiment is drieledig. Allereerst willen de therapeuten een menner in de gelegenheid stellen om zelf eens te voelen hoe diens paard deze bijzondere behandelmethode ervaart. Daarnaast willen ze onderzoeken of de (eventuele) makke van de menner zijn weerslag heeft op het gedrag, de prestaties en de geestelijke en lichamelijke gesteldheid van zijn paard. Blijkt dit het geval te zijn dan streven de therapeuten ernaar de 'gedeelde blokkade' op te heffen. Er staan in totaal vier sessies gepland. Margriet Markerink maakte foto's en tekst.