Ingezonden persbericht


(3 juni 2007 - Bericht van Indymedia.nl)

P E R S B E R I C H T

Aftrap demonstraties tegen de g8 begint onrustig

Amsterdam, 3 juni 2007 -
In de aanloop naar de G8-top van 6 tot 8 juni 2007 hebben tienduizenden anti-G8-demonstranten op 2 juni deelgenomen aan een internationaal protest in Rostock ­ waaronder ongeveer duizend in een radicaal BlackBloc. Met kleurrijke banners en poppen kaartten de demonstranten de wijdverspreide problematiek rondom oorlog, milieu, handel en migratie aan en wezen op de gevolgen van het rucksichloze kapitalisme.

'Het grote succes van deze demonstratie is een duidelijk signaal tegen de G8-politiek die wereldwijd leidt tot oorlogen, honger en ellende', verklaart Karin Schnetzinger van de Duitse Linksjugend. 'De G8 kunnen en willen de problemen van deze wereld niet oplossen - ze zijn onderdeel van het probleem'.

Schermutselingen

In eerste instantie verliet de demonstratie vreedzaam het station, geleid door twee sambabands en veertig grote poppen. Na aankomst in de haven ontstonden de eerste schermutselingen met de politie. Ooggetuigen melden dat de politie zonder reden en met veel geweld een persoon arresteerde. Dit leidde tot confrontaties met groepen demonstranten die de arrestatie probeerden te verhinderen door met stenen en flessen te gooien.

Een groep van veertig tot vijftig ME'ers, zogenaamde Sondereinsatzkommandos, werd uit de demonstratie gedreven door vreedzame demonstranten met opgeheven handen. De politie draaide zich echter om en viel de groep aan. Deze aanvallen op demonstranten die niet betrokken waren bij de rellen bleven in de namiddag doorgaan. Traangas en waterkanonnen werden ingezet om de demonstratie uiteen te drijven. Door links-radicale autonomen werden barricades opgeworpen. Er was een auto in brand gestoken, maar dit werd dermate uitvergroot in de reguliere media het beeld ontstond dat het een groot aantal auto's betrof . De organisatie riep de demonstranten op om rustig te blijven en zich niet te laten provoceren door de politie. Desondanks ging de politie door met willekeurige aanvallen op demonstranten.

Gewonden en arrestaties

Een freelance fotografe werd door een groep van twintig tot dertig agenten met groene helmen en zwarte uniformen in elkaar geslagen. Haar apparatuur is vernield. Het feit dat ze een helm droeg heeft ergere verwondingen kunnen verhinderen.

De politie meldde aantallen van 120 gearresteerde
demonstranten, maar volgens de persgroep van de demonstraten liggen de aantallen rond de 160. In de media verschijnen veel berichten over (onwaarschijnlijk) hoge aantallen gewonden aan de kant van de politie. Hierin is echter niet meegenomen dat veel van hen oogletsel hebben opgelopen door eigen traangas. Bij de demonstranten ligt het aantal gewonden volgens een persgroep op 520, waarvan ook een grote groep met oogletsel door traangas. De meeste demonstranten zijn vrijgelaten na het geven van de identiteit. De betrokken ondersteuningsgroep van advocaten klaagt over de gebrekkige toegang tot juridische hulp van diegene die zijn opgepakt. "Bij de behandeling van mensen die in bewaring zijn genomen, worden normale rechtsprocedures buiten werking gesteld. Dit sluit naadloos aan bij de overdreven en gewelddadige acties van de politie van gisteren", licht Tobias Pflüger lid EP GUE/NGL zijn ervaringen toe.

3 juni: Agricultural Day

Veel demonstranten zijn gesterkt in hun doel de G8 top de blokkeren in de komende week. Zondag 3 juni staan er demonstraties en acties op het programma tegen de
onderhandelingen in de landbouwsector over patenten op gewassen. Later op de dag volgt nog een persbericht met actuele en achtergrondinformatie over dit onderwerp.

-------

Noten voor de pers

Meer informatie: info@indymedia.nl

(einde persbericht)

-- Bericht verzonden door
Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling
voor Indymedia.nl