Amsterdam Oud Zuid


Regelgeving hondenoverlast

De regelgeving "hondenpoep in de goot" is veranderd, omdat hondenpoep overal gevaar kan opleveren voor de volksgezondheid. Daarom geldt er vanaf 1 januari 2007 in Amsterdam een algemene opruimplicht. Die regelt nu dat ook hondenpoep in de goot van de straat niet meer mag!

De veranderde regel zegt: de hondenbezitter is verplicht ervoor te zorgen dat zijn/haar hond, als deze zich op of aan de weg bevindt, zich niet van uitwerpselen ontdoet. Dit is niet van toepassing als hij/zij ervoor zorgt dat de uitwerpselen daar onmiddellijk worden verwijderd en op door stadsdeelbesturen of door Burgemeester & Wethouders aangewezen plaatsen.

De hondenbezitter is daarom verplicht een doeltreffend opruimhulpmiddel bij zich te hebben dat geschikt is voor verwijdering van de uitwerpselen, zoals:

a) een stevige schep met een oppervlakte van ten minste 100 cm2 of

b) een stevig voorwerp dat door een eenvoudige handeling geschikt is te maken als hulpmiddel.

Er zijn ook wegwerp-opruimmiddelen te koop bij dierenspeciaalzaken of gratis te krijgen in de automaten bij verschillende parken. Zónder bovengenoemd opruimmiddel krijgt men een boete.

De aankomende tijd wijst de campagne `Opruimen Verplicht' hondenbezitters op deze veranderde regel. Het is een van de speerpunten van de gemeente om overlast door honden tegen te gaan en daarom zal de milieupolitie hierop intensief gaan handhaven!

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u bellen met het Meldpunt Openbare Ruimte, via telefoonnummer 020 252 1252 (ma t/m vrij van 8.30 tot 17.30 uur / zat van 9.30 tot 14.00 uur).