Gemeente Aalten


05-06-2007
Bestemmingsplan Buitengebied Dinxperlo / Aalten Ontwerpbestemmingsplannen liggen vanaf 11 juni ter inzage

Eind 2006 heeft inspraak plaatsgevonden over de voorontwerpbestemmingsplannen Buitengebied Dinxperlo 2007 en Buitengebied Aalten 2007. Op 28 en 29 november 2006 zijn inloopdagen gehouden waarbij inspraakreacties konden worden ingediend. Ook hebben verschillende adviesinstanties zoals de Provincie en het Waterschap een overlegreactie ingediend op de plannen.
Aan de hand van deze inspraak- en overlegreacties heeft het College van Burgemeester en Wethouders het ontwerpbestemmingsplan opgesteld voor zowel het buitengebied van Dinxperlo als dat van Aalten.

Ontwerpbestemmingsplannen
Overeenkomstig artikel 23, lid 1, van de Wet op de Ruimtelijke Ordening liggen met ingang van 11 juni 2007 de
ontwerpbestemmingsplannen Buitengebied Dinxperlo 2007 en Buitengebied Aalten 2007 gedurende zes weken tijdens kantooruren ter inzage in het gemeentehuis (locaties: Markt 7 te Aalten en Raadhuisstraat 8 te Dinxperlo).
Gedurende bovengenoemde termijn kan een ieder (bij voorkeur) schriftelijk of mondeling een zienswijze over het ontwerpplan naar voren brengen. Schriftelijke zienswijzen dienen te worden gericht aan de gemeenteraad van Aalten, Postbus 119, 7120 AC Aalten. In geval een zienswijze mondeling wordt ingediend kan contact worden opgenomen met de afdeling Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting, tel. 0543 - 493 152).

Informatie
Meer informatie over deze ontwerpbestemmingsplannen is verkrijgbaar bij de afdeling Ruimtelijke Ordening (tel. 0543 - 493 152 of 493 154) of via deze website (zie digitale ruimtelijke plannen onder "actueel").
Op 9 juli a.s. wordt om 20:00 uur een informatieavond gehouden in zaal Bruggink, Casperstraat 2 in De Heurne. Deze informatieavond zal met name in het teken staan van het bestemmingsplan Buitengebied Dinxperlo 2007. De hoofdlijnen van het bestemmingsplan zullen worden gepresenteerd waaronder het beleid voor functiewijziging en hergebruik van voormalige (agrarische) bedrijfsgebouwen. Dit beleid is overigens ook opgenomen in het bestemmingsplan Buitengebied Aalten 2007.

Ter informatie wordt hieronder de opzet van beide plannen kort toegelicht.

Buitengebied Dinxperlo 2007:
Het plangebied beslaat het gehele buitengebied van de voormalige gemeente Dinxperlo, exclusief de kernen Dinxperlo en De Heurne en het toekomstige bedrijventerrein 't Hietveld. De beleidslijn uit dit bestemmingsplan sluit aan bij het beleid zoals dat een aantal jaar geleden voor het buitengebied voor Aalten is vastgelegd in het bestemmingsplan Buitengebied Aalten 2004. Zo ontstaat voor het hele buitengebied van de gemeente Aalten een eenduidig beleid dat is vastgelegd in bestemmingsplannen met eenzelfde systematiek en dezelfde uitgangspunten. Het plan kent 2 hoofdbestemmingen: agrarisch gebied en agrarisch gebied met landschapswaarden. Verder hebben alle overige functies (agrarisch bedrijf, wonen, bedrijven, recreatie, bos, etc.) een passende bestemming gekregen met bijbehorende bouw- en gebruiksvoorschriften. Ook is het meest actuele beleid op het gebied van hergebruik en functiewijziging in dit plan opgenomen.

Buitengebied Aalten 2007:
Dit plan betreft een zogenaamde correctieve herziening van het bestemmingsplan Buitengebied Aalten 2004. Aan dit bestemmingsplan is destijds door de provincie gedeeltelijk goedkeuring onthouden (aan ± 70 bouwpercelen en enkele wijzigingsbevoegdheden die met name gericht waren op hergebruik en functiewijziging) vanwege strijdigheid met het reconstructieplan.
In deze 'correctieve herziening' zijn de bouwpercelen die niet zijn goedgekeurd opnieuw opgenomen met aangepaste voorschriften zodat deze voldoen aan het reconstructieplan. De bouwpercelen zijn niet gewijzigd, tenzij hierom is verzocht. Wel zijn de uit het reconstructieplan voortvloeiende beperkingen voor de ontwikkeling van intensieve veehouderij opgenomen.
In tegenstelling tot het voorontwerpbestemmingsplan is in het ontwerpbestemmingsplan géén specifiek beleid voor het landbouwontwikkelingsgebied opgenomen. Voor dit gebied zal een afzonderlijke gebiedsvisie worden opgesteld. Hieruit moet blijken welke mogelijkheden kunnen worden geboden. Dit beleid zal vervolgens in een partiële herziening van het bestemmingsplan worden opgenomen.

Verder zijn in het ontwerpplan enkele aanpassingen op perceelsniveau opgenomen. Het gaat dan met name om aanpassingen waarover in de afgelopen periode reeds besluiten zijn genomen (bijvoorbeeld via vrijstellingsprocedures), om verduidelijkingen of om het herstellen van enkele kleine omissies die in het plan van 2004 waren opgenomen. Ook in dit plan is het meest actuele beleid op het gebied van hergebruik en functiewijziging opgenomen.