Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

Drietal bekend reeks van 33 vernielingen

Apeldoorn, 05-06-2007 o Met de aanhouding van drie Apeldoornse jongens in de leeftijd van 17 en 18 jaar, heeft de politie zeker 33 vernielingen kunnen oplossen. De vernielde objecten betreffen onder andere ruiten van diverse Abris (bushaltes), spiegels en ruiten van geparkeerde autos, diverse ruiten van scholen, gymzalen en andere gebouwen waaronder een ruit van het politie-teambureau in de Maten. In twee vuilcontainers werd brand gesticht. De schade bedraagt minstens enkele duizenden euros die naar verwachting op de verdachten verhaald zal worden.

Alle vernielingen werden in de maanden februari, maart en april van dit jaar gepleegd in met name de wijk de Maten, door de 18-jarige hoofdverdachte. Bij een flink aantal incidenten was ook één van de 17-jarige jongens betrokken. Deze heeft zijn aandeel bekend.

De andere 17-jarige gaf toe slechts voor een drietal incidenten medeverantwoordelijk te zijn voor vernieling. Na overleg met de officier van justitie is het trio inmiddels op vrije voeten gesteld.

De politie maakt een proces-verbaal op en naar verwachting zal de schade op hen worden verhaald.

Internetaangiften Van de 33 aangiften inzake de vernielingen trof de politie minstens 16 aangiften die binnenkwamen via internet. De politie is daarover zeer tevreden, omdat mede door de internetaangiften een goed beeld ontstaat waar en wanneer de vernielingen worden gepleegd. Niet alleen worden daarop de surveillances en het extra toezicht afgestemd, maar ook in de naspeuringen bij het recherchewerk heeft de politie veel profijt van de ingekomen aangiften. Aangevers maken bovendien kans op een schaderegeling.