Ingezonden persbericht


Persbericht 5 juni 2007

Vandaag ligt het zomernummer van Boekman in de winkels:

Boekman (71) over de Podiumkunsten

Er heerst grote onrust in de gesubsidieerde podiumkunsten. Er komt namelijk steeds minder publiek naar de voorstellingen kijken. De oorzaak van deze daling is een scheve verhouding tussen vraag en aanbod. Met het rapport Innoveren, participeren! presenteerde de Raad voor Cultuur een nieuwe basisinfrastructuur die het tij moet keren. Maar hoe ideaal is dit nieuwe theaterlandschap? Het lijkt een doeltreffend plan, maar de grote vraag is hoeveel geld ervoor beschikbaar zal zijn. De Tweede Kamer heeft eind april ingestemd met de wetswijziging die het nieuwe subsidiestelsel mogelijk moet maken. Maar tussen het ter perse gaan van deze Boekman en de aanvang van een nieuwe cultuurplanperiode kan er nog veel ten goede of ten kwade veranderen. Eén ding lijkt zeker: de podiumkunsten gaan andere tijden tegemoet.

Centrale vragen in dit nummer zijn onder meer:

. Gaat het debat over de kunst of over het publiek?
. Zijn grote stadsgezelschappen de juiste weg?
. En, hoe star is het stelsel voor de nieuwe generatie theatermakers?

In deze Boekman over de podiumkunsten buigt Hedy d'Ancona zich over de mismatch tussen vraag en aanbod, terwijl Simon van den Berg waarschuwt voor de gevaren van publieksdenken. Willem Bruls stelt het negatieve imago van opera aan de kaak en Sandra Kooke zoekt intelligent publiek voor klassieke muziek. Anita Twaalfhoven schetst de spagaat van het jeugdtheater en Marcelle Schots ziet een klimaatverandering in de dans. Bianca Bartels brengt de marketing van de musicalwereld in beeld, Rinske Wels zet vraagtekens bij het succes van het cabaret en André Nuchelmans schetst de groeistuipen van de poppodia. Pieter Bots ziet een nieuwe rol voor de theaterkritiek en Niek vom Bruch onderzoekt de theaterwerkplaatsen. Interviews over artistieke idealen en volle zalen met Hans Onno van den Berg, Melle Daamen, An-Marie Lambrechts, Cees Langeveld, Nel Oskam en Hendrik Wassenaar. In de serie Onder professoren een gesprek met Luk Van den Dries, hoogleraar bij de afdeling Theaterwetenschap van de Universiteit Antwerpen.

Kijk voor de volledige inhoudsopgave op: www.boekman.nl Meer informatie en recensie-exemplaren: secretariaat@boekman.nl

Boekman, tijdschrift voor kunst, cultuur en beleid is te bestellen bij de Boekmanstichting en ook verkrijgbaar bij de betere boekhandel in Nederland en Vlaanderen.

Boekman is een uitgave van de Boekmanstichting:
Herengracht 415 T 020-624 37 36
1017 BP AMSTERDAM F 020-638 52 39

-----------------------


---- -- Project1 22-05-2007 15:50 Pagina 1

Boekman 71
Tijdschrift voor kunst,cultuur en beleid Negentiende jaargang | Zomer 2007 | Prijs: 15 Podiumkunsten

Podiumkunsten
Er heerst grote onrust in de gesubsidieerde podiumkunsten. Er komt namelijk steeds minder publiek naar de voorstellingen kijken. De Raad voor Cultuur ontwierp een nieuwe basis- infrastructuur die het tij moet keren. Maar hoe ideaal is dit nieuwe theaterlandschap? Het lijkt een doeltreffend plan, maar de grote valkuil schuilt in de vraag hoeveel geld ervoor beschikbaar zal zijn. Boekman maakt de balans op.

· Gaat het debat over de kunst of over het publiek?
· Zijn grote stadsgezelschappen echt de juiste weg?
· Moet de danswereld ontkokeren?

· Is Nederland `dichtgecabaret'?

· Is marketing het geheim van de musical?

· Is de hoogcultuur van de opera te hoog gegrepen?
· Moet de klassieke muziek op zoek naar intelligent publiek?
· Zit het jeugdtheater klem tussen commercie en schoolcensuur?

· En, hoe star is het stelsel voor de nieuwe generatie theatermakers?
Met artikelen van onder meer Hedy d'Ancona, Simon van den Berg, Willem Bruls, Sandra Kooke, Anita Twaalfhoven, Marcelle Schots, Bianca Bartels, Rinske Wels, André Nuchelmans, Pieter Bots, Niek vom Bruch. Interviews over artistieke idealen en volle zalen met Hans Onno van den Berg, Melle Daamen, An-Marie Lambrechts, Cees Langeveld, Nel Oskam en Hendrik Wassenaar. In de serie Onder Professoren een gesprek met Luk Van den Dries, hoogleraar bij de afdeling heaterwetenschap van de Universiteit T
Antwerpen.
Kijk voor de volledige inhoudsopgave op: www.boekman.nl Bestel snel en makkelijk via www.boekman.nl of ga naar de betere boekhandel. Telefonisch bestellen kan ook: 020-624 37 36 (tijdens kantooruren).
Boekman is een uitgave van de Boekmanstichting, studiecentrum voor kunst, cultuur en beleid.
Informatie: +31 (0)20-624 37 36, secretariaat@boekman.nl en www.boekman.nl


---- --