Belgische Federale Overheid


04-06-2007

Wetenschappelijke instellingen

Hervorming van het statuut van het wetenschappelijk personeel

Op voorstel van minister van Wetenschapsbeleid Marc Verwilghen keurde de Ministerraad van 27 april 2007 vier ontwerpen van koninklijk besluit goed die het statuut van het personeel van de federale wetenschappelijke instellingen hervormen. De hervorming sluit aan op de invoering van de nieuwe loopbaan van niveau A.

Het eerste ontwerp wijzigt het organieke statuut van de wetenschappelijke instellingen. Het houdt rekening met de evolutie van de administratieve en institutionele context en legt de basis voor de beoogde hervorming.

Het tweede ontwerp over management-, staf- en leidinggevende functies vervangt de huidige leidinggevende functies door mandaatfuncties en integreert ze in het nieuwe statuut. Daarvoor wordt de bestaande regeling over mandaathouders (koninklijk besluit van 22 januari 2003) aangepast en geïntegreerd.

Het derde en vierde ontwerp herzien het statuut van het wetenschappelijk personeel dat van 1965 dateert grondig. Deze hervorming sluit ook aan bij de algemene hervorming van de federale openbare diensten (en in het bijzonder de wijziging van de loopbaan A).

Over de ontwerpen moet worden onderhandeld met de vakbonden en ze moeten voor advies aan de Raad van State worden voorgelegd.