Fotokatalytische muurverf zuivert Utrechtse flats van vieze luchtjes


TIEL, 20070605 -- Vijf naoorlogse portiekflats op het Utrechtse Kanaleneiland ondergaan dit jaar een grootscheepse schilderbeurt met StoClimasan Color muurverf. Het is het eerste grootschalige project in Nederland waarbij deze nieuwe fotokatalytische muurverf wordt toegepast. De verf zuivert met behulp van licht het binnenklimaat in de portieken en trappenhuizen van organische verbindingen, zoals muffe luchtjes en zweet-, bak- en rookluchten.

StoClimasan Color is een nieuwe muurverf van Sto Isoned uit Tiel. De katalysatoren in deze fotokatalytische verf breken samen met licht organische verbindingen af. De katalysatoren zelf veranderen niet en worden dus niet verbruikt. Zo blijft het effect behouden en kan de muurverf lange tijd z'n werk doen. Voorwaarde is alleen dat de behandelde muren in contact komen met licht, wat zowel daglicht als de gebruikelijke binnenverlichting mag zijn. Na enkele uren is al merkbaar dat hinderlijke geurtjes verdwijnen, zonder het openzetten van ramen of deuren. Dat maakt de verf bij uitstek geschikt voor toepassing in keukens, restaurants, toiletten, sportaccommodaties, zieken- en bejaardenhuizen en rokersruimtes in openbare gebouwen en kantoren.

Wooncomfort
De dertig portieken en trappenhuizen in de vijf flats aan de Aziëlaan liggen zodanig ingesloten dat ventileren onvoldoende mogelijk was. Hierdoor bleven allerlei luchtjes hangen, die niet ten goede kwamen aan het wooncomfort van de bewoners. Voor Woningbouwvereniging Portaal was dit reden te kiezen voor StoClimasan Color muurverf. Het schilderwerk neemt enige tijd in beslag, waardoor het effectverschil tussen de geschilderde en niet-geschilderde portieken meteen goed merkbaar is. De schilderklus wordt uitgevoerd door Roza Schilders uit Culemborg.

Verwerking
Voor de schilders is het werken met de fotokatalytische muurverf nieuw. De verwerking van de verf is echter gelijk aan een normale muurverf en ook het uiterlijk verschilt niet. "Je ruikt alleen dat de verf van zichzelf heel fris is en ook de ruimtes blijven fris", aldus schilder Roza. In de portieken is ervoor gekozen de bestaande okergele kleur te vervangen door een hele lichte kleur. In tegenstelling tot de voorgeschreven twee lagen lichte verf, bleek het aanbrengen van een laag StoClimasan al voldoende voor een mooi gedekte muur.

Sto
Vanwege vooruitstrevend innovatiemanagement is de Duitse Sto Groep houder van het Duitse kwaliteitscertificaat "TOP 100". Hiermee behoort het bedrijf tot de 100 meest innovatieve bedrijven van Duitsland. Het fotokatalytische principe bij de verfproducten van Sto gaf de doorslag voor het toekennen van het certificaat. Sto is actief op het gebied van gevelisolatiesystemen en gevel- en interieurcoatings. De Nederlandse dochter is Sto Isoned in Tiel.





Sto Isoned