Senternovem


11-05-2007 | MVO-event op 6 juni 2007 te Nieuwegein

'Het Nieuwe Ondernemen - MVO in bedrijf' is hét evenement op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, kortweg MVO, betekent dat je als ondernemer rekening houdt met het effect van het bedrijf op het milieu en de mensen binnen en buiten het bedrijf. Alle kernprocessen van het bedrijf spelen een rol bij MVO. Van inkoop tot personeelsbeleid en marketing.

Gedurende dit evenement exposeren circa 70 bedrijven MVO-producten en
-diensten op innovatieve wijze, en is er een grote diversiteit aan interactieve sessies en workshops.

De Rijksoverheid gaat steeds meer duurzaam inkopen, zodat in 2010 al haar inkopen duurzaam zijn. Gemeenten, provincies en waterschappen hebben landelijk de ambitie om in 2010 te komen tot 50% duurzaam inkopen. Dit heeft ongetwijfeld gevolgen voor de markt. De gezamenlijke overheden kopen namelijk jaarlijks voor zo'n 40 miljard euro in. Dat zijn naast pennen en papier ook bruggen, wegen, hout, energie, bedrijfskleding en nog veel meer.
Voor het bepalen van de hoogte van de duurzaamheidslat - wanneer is een product of dienst duurzaam - betrekt VROM ook de markt zelf. SenterNovem ontwikkelt in opdracht van het ministerie van VROM de duurzaamheidscriteria, aan de hand waarvan elke overheid aanbieders kan selecteren.

Jaap Stokking, programmaleider Duurzaam Inkopen van het ministerie van VROM, en Rolinde Oosterheert, projectleider criteriaontwikkeling bij SenterNovem, lichten de plannen toe en gaan in gesprek met de zaal. De vraag die hierbij onder andere centraal zal staan is: "Hoe reageert het bedrijfsleven op plannen van de overheid om 100% duurzaam te gaan inkopen?".

Uit peilingen met verschillende (MVO-)professionals bij overheden blijkt dat er een behoefte bestaat aan het delen van ervaringen en vragen met collega-professionals die ook een MVO-project bij bedrijven uitvoeren of hebben uitgevoerd.
De intervisiebijeenkomst is voor ambtenaren die recent een persoonlijke uitnodiging van MVO Nederland hebben ontvangen. Een belangrijk doel van deze eerste bijeenkomst is kennismaken en kennis delen. De vragen die tijdens de eerste bijeenkomst centraal staan: "Welke projecten worden uitgevoerd in Nederland? Hoe bouwt men vanuit de overheid een relatie op met bedrijven en hoe enthousiasmeer je bedrijven om mee doen met een MVO-project?"

Kijk op de website www.het-nieuwe-ondernemen.nl voor meer informatie én voor uw aanmelding.