Ingezonden persbericht


Ruim duizend andersglobalisten bouwen muur tegen g8

Top van Onderop plaatst mens en milieu boven winst

Amsterdam, 20 mei 2007

"Een andere wereld is mogelijk. Mens en milieu boven winst!" Meer dan 1200 Nederlanders onderschreven deze oproep vanmiddag bij een manifestatie op het Museumplein. Zij protesteren daarmee tegen de G8, de club van rijke landen die op 6 en 7 juni bijeenkomen in Duitsland. De deelnemers schilderden de oproep gezamenlijk op een 40 meter lange muur bij het Amerikaanse consulaat.

In Nederland delen veel mensen de kritiek op de G8, bleek zondag bij de manifestaties en seminars tijdens de uitverkochte Top van Onderop in Amsterdam, georganiseerd door het Nederlands Sociaal Forum. Het Duitse Heiligendamm verwacht in de aanloop naar de G8-top talloze maatschappelijke organisaties, partijen, vakbonden en actiegroepen. Die zullen de top in Duitsland aangrijpen om hun alternatieven te presenteren voor de G8. Peyman Jafari van de Top van Onderop riep deelnemers op om zich aan te sluiten bij de protesten in Duitsland.

Sylvia Borren van Oxfam Novib:"We vragen het al jaren: eerlijke handel, wapenbeheersing en het bereiken van de Millenniumdoelen. De prijs wordt betaald door de armsten, waarvan 70% vrouwen. De G8 moeten hun beloftes nakomen op het gebied van schuldkwijtschelding en hulp en ophouden met vals spel en oneerlijke handel."

Frank Kohler van Milieudefensie zei: "De regeringsleiders van de G8 zouden nu leiderschap moeten tonen, door verstandig in te spelen op klimaatverandering, wat niet alleen een milieuramp maar ook een enorme humanitaire ramp dreigt te worden. Om die te helpen voorkomen, moeten rijke landen zich eindelijk verplichten 30 % minder broeikasgassen uit te stoten in 2020."

Cindy Sheehan, moeder van een in Irak gesneuvelde Amerikaanse soldaat, deed op het Museumplein een oproep aan de VS: "Trek je troepen terug uit Irak. De-escalate, investigate and bring home the troops!" Sheehan liet zich ook kritisch uit over de Nederlandse rol: "Een regering die niet wil onderzoeken hoe Nederland in de oorlog betrokken is geraakt, wekt de indruk iets te willen verbergen."

Over het Nederlands Sociaal Forum.

Op internationaal niveau is de afgelopen jaren de
anders-globaliseringsbeweging opgekomen die miljoenen mensen verenigt onder de leus Een Andere Wereld is Mogelijk! Organisaties die actief zijn op het gebied van milieu, mensenrechten, armoede, vrede, arbeid werken steeds nauwer samen. In 2001 was in Brazilië het eerste Wereld Sociaal Forum. Dit voorbeeld werd in november 2004 gevolgd in ons land toen in Amsterdam het Nederlands Sociaal Forum (NSF) werd opgericht, een coalitie van meer dan 250 organisaties. In mei 2006 was de tweede succesvolle editie van het forum in Nijmegen. De Top van Onderop is het derde evenement van het NSF. Vandaag zijn tientallen workshops en debatten in het Barlaeus Gymnasium en De Balie in Amsterdam. Het programma duurt nog tot 18.00 uur. Foto en video-verslagen van de dag zijn nu al te vinden op http://www.sociaalforum.nl

----------------------