Time : 17:25:11
Date : 23 May 2007
Sender Name: Expo-id

Overheid en industrie samen tegen terrorisme

In het kader van de Europese première van GovSec-Law Enforcement-Ready! Europe, dat op 6 en 7 juni aanstaande in Brussels Expo plaats vindt, komen internationaal gerenommeerde veiligheidsspecialisten hun inzichten delen met hun Europese vakgenoten. Zopas werd het conferentieprogramma voor het segment GovSec (Government Security) gefinaliseerd. Een betere samenwerking tussen overheidsinstanties onderling en tussen de overheid en de private sector vormt de rode draad door de diverse uiteenzettingen.

De terroristische aanslagen op het World Trade Center (11 september 2001) hebben in Europa een aantal beleidsprocessen op gang gebracht die door de aanslagen van Madrid (11 maart 2004) en Londen (7 juli 2005) telkens in een stroomversnelling gekomen zijn. In 2006 werden in de Europese Unie 500 terroristische aanslagen gepleegd. In diezelfde periode werden in totaal 706 terreurverdachten opgepakt. Vandaag is terrorismebestrijding voor alle Europese beleidsorganen én voor de lidstaten afzonderlijk de allerhoogste prioriteit. De grootste uitdaging voor de Europese veiligheidsketen bestaat erin de principes van het vrije verkeer van personen te verenigen met een adequate bescherming tegen exogene en endogene dreigingen.

SIS II

Door de toetreding van nieuwe lidstaten in mei 2004 moesten binnen- en buitengrenzen opnieuw gedefinieerd worden. Ook de goede werking van het Schengen Information System (SIS), dat politiediensten uit de Schengenzone toelaat snel en veilig informatie uit te wisselen over opgespoorde personen en goederen, kwam daardoor in gevaar. In december 2006 zetten de Ministers van Binnenlandse Zaken van de lidstaten het licht op groen voor de ontwikkeling van "SISone4all. "Om het terrorisme op een efficiënte manier te kunnen bestrijden, moeten we twee klassieke polariteiten overwinnen", zei Europees commissaris Franco Frattini bij de opening van het European Security Research and Innovation Forum. "De eerste polariteit is die tussen de private en de publieke sector. Veiligheidszorg en
terrorismebestrijding zijn en blijven in eerste instantie taken voor de publieke sector. Maar de meest kwetsbare doelwitten voor terroristische aanslagen zijn in private handen. Om deze kritische infrastructuur op de juiste wijze te kunnen beschermen, werd in december 2006 een pakket maatregelen goedgekeurd waarbij minstens een dozijn andere beleidsdomeinen betrokken is. Het toont aan hoe complex de oefening is." In het kader van de GovSec conferentie houdt Bill Mawer, directeur strategie & technologie bij Smiths Detection (FR) een keynote speech over de samenwerking tussen overheid en private sector.
Een tweede polariteit die overbrugd moet worden, is die tussen informatie-uitwisseling en privacy. Terroristische organisaties opereren internationaal en maken gebruik van hi-tech om aanslagen voor te bereiden en uit te voeren. Een doelmatige bescherming tegen terrorisme moet aan diezelfde kenmerken beantwoorden: internationaal georganiseerd en met gebruikmaking van de nieuwste technologieën. Chris Vanhout, business development manager bij United Security Group, en Vance Björn, CEO van Digital Persona gaan in hun uiteenzettingen dieper in op de privacyaspecten van biometrische gegevens.

4 pijlers

Onder het Britse voorzitterschap werden tussen juli 2005 en januari 2006 een EU-strategie voor de bestrijding van terrorisme en een bijhorend EU-actieplan opgesteld. De strategie berust op 4 belangrijke pijlers: prevent, protect, pursue, respond. Het actieplan bundelt een brede reeks afzonderlijke maatregelen en acties in een gecoördineerd en coherent geheel. Hoe onmisbaar coherentie en coördinatie zijn, toont onder meer de case van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) in Nederland. Deze in 2004 opgerichte cel is een samenwerking tussen het Ministerie van Binnenlandse Zaken en het Ministerie van Justitie en regisseert 20 instanties die bij terrorismebestrijding betrokken zijn. Programmamanager Jeroen van Vugt geeft de deelnemers aan de GovSec conferentie een geprivilegieerde inkijk in de Nederlandse aanpak. Federaal procureur Ann Franssen en directeur-generaal Paul Vanthielen van de Gerechtelijke Politie geven samen toelichting bij de wijze waarop politie en justitie in België samenwerken om het terrorisme te bestrijden. Richard Marus (CTLEO) blikt terug op de Londense bomaanslagen van 7 juli 2005 en de beschermende maatregelen die daarna genomen werden.

Privé-gevangenis

Ook de detentie van veroordeelde terroristen en hun handlangers maakt deel uit van de integrale aanpak die de Europese Commissie voorstaat. In veel Europese landen is de capaciteit van detentiecentra een acuut en aanhoudend probleem. Neil Bentley, directeur van de beleidscel Openbare Diensten van CBI, en David Taylor-Smith, CEO van G4S Security Services UK & Ireland, leggen uit hoe het Verenigd Koninkrijk een oplossing vond door de overheid en de private sector samen rond de tafel te zetten. Het exposé van Bentley en Taylor-Smith belooft leerrijk én controversieel te worden, - zeker voor de Belgische veiligheidsprofessionals die de conferentie bijwonen.

Over de Conferenties en de vakbeurs

De eerste Europese editie van GovSec-Law Enforcement-Ready! brengt vakmensen en specialisten uit alle geledingen van de veiligheidsindustrie samen voor een tweedaags evenement vol kennisgeoriënteerde lezingen, workshops en een vakbeurs waar exposanten een reeks innovatieve diensten en producten presenteren. GovSec Europe is het toonaangevende vakevenement voor professionals uit het segment binnenlandse beveiliging en voor al wie beroepshalve betrokken is bij de beveiliging van mensen, goederen en data. GovSec omvat de tweedaagse conferentie over terrorismebestrijding en bioveiligheid.
Law Enforcement Europe is een tweedaagse combinatie van vakbeurs en conferentie die zich richt tot Europese politieofficieren en ordehandhavers met een gevarieerde waaier lezingen over innovatieve politiezorg en een commercieel aanbod uitrustings- en investeringsgoederen. Ready!, the Emergency Preparedness and Response Conference and Exposition, richt zich tot iedereen die beroepshalve bij spoedeisende, civiele interventies betrokken is. Ready! Europe is gastheer voor de European Safety & Security Summit van de EuropeanEmergency Number Association. Deze conferentie focust op de Europese roll-out van het universele noodnummer 112.

GovSec - Law Enforcement - Ready! Europe wordt georganiseerd door Brussels Expo onder het beschermheerschap van Freddy Thielemans, burgemeester van Brussel. Op de vakbeurs zijn firma's aanwezig uit onder meer België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Polen, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Surf naar www.govseceurope.eu voor het volledige
conferentieprogramma.

Noot (