Universiteit van Tilburg

24 mei 2007

Lidstaten EU belemmeren Europese harmonisatie btw

Promotie fiscaliste Astrid van Dongen

De hang naar autonomie van de lidstaten van de Europese Unie belemmert de harmonisatie van de btw in Europa. Het uitblijven van noodzakelijke hervormingen bezorgt het bedrijfsleven extra kosten, ontmoedigt grensoverschrijdend ondernemen en bemoeilijkt de efficiënte controle door de lidstaten op de naleving van de btw-verplichtingen. Dat stelt Astrid van Dongen op grond van onderzoek waarop ze op 6 juni promoveert aan de Universiteit van Tilburg.

Het harmonisatieproces van de btw binnen de Europese Unie wordt bepaald door de belangen van de lidstaten aan de ene, en die van de interne markt aan de andere kant. Lidstaten streven naar budgettaire en fiscale autonomie. Zij willen de zeggenschap over de btw niet delen omdat ze aan de btw de belangrijkste nationale belastingopbrengst ontlenen. Maar voor het soepel verlopen van het vrije verkeer van goederen en diensten is verdere harmonisatie juist wenselijk. Van Dongen onderzocht hoe ver de harmonisatie van de btw precies is gevorderd en wat er nodig is om de grootste problemen die er nog zijn, op te lossen. Ze bestudeerde onder meer de invloed van de Europese Raad (i.e. de lidstaten), de Europese Commissie en het Europese Hof van Justitie, door te kijken naar wetgeving en jurisprudentie. Daaruit blijkt dat de harmonisatie met name door politieke aarzelingen binnen de Raad niet is voltooid, waardoor het bedrijfsleven geen optimaal gebruik kan maken van het vrije verkeer binnen de interne markt. Een voorbeeld vormen de vrijstellingen voor financiele diensten en verzekeringen, die niet meer aansluiten bij de alledaagse praktijk. De Commissie heeft voorgesteld om de btw-regels hiervoor af te stemmen op overige Europese regelgeving, maar de Raad is huiverig voor veranderingen. Een ander deel Van Dongens dissertatie is gewijd aan de eigen middelen van de Europese Gemeenschap en mogelijke veranderingen in de opzet daarvan. Ook de Nederlandse politiek zal daarover zijn standpunt moeten bepalen.

Astrid van Dongen (1968) studeerde fiscaal recht aan de Universiteit van Amsterdam en trad in 1992 in dienst bij Ernst & Young Belastingadviseurs in Amsterdam, dat het promotie-onderzoek financierde. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Fiscaal Instituut Tilburg van de Faculteit Rechtsgerleerdheid. Sinds 2005 is Van Dongen hoofd vaktechniek Indirecte Belastingen bij Ernst & Young. Ze behoort verder tot de vaste schrijversstaf van een aantal vakbladen en werkt als rechter-plaatsvervanger in de meervoudige belastingkamer van de Rechtbank Haarlem. Sinds september 2006 doceert ze Communautaire begrippen aan de opleiding Europese Fiscale Studies.

Noot voor de pers
De promotiezitting van Astrid van Dongen vindt plaats op woensdag 6 juni om 14.15 uur in de Aula van de Universiteit van Tilburg. Promotoren zijn prof. dr. H.W.M. van Kesteren en prof. dr. B.J.M. Terra. Het proefschrift De harmonisatie van de btw is voor journalisten verkrijgbaar via de Afdeling Voorlichting & Externe Betrekkingen, e-mail persberichtuvt@uvt.nl. Er verschijnt een handelseditie bij Sdu Fiscale en Financiele Uitgevers te Amersfoort. Voor meer informatie over de promotie kunt u zich wenden tot Astrid van Dongen, astrid.van.dongen@nl.ey.com of 020 - 549 7207. Meer persberichten van de UvT staan op www.uvt.nl/persberichten.