Ingezonden persbericht


Persbericht

Debat: Het onderwijs als werkgever

Debatcentrum TUMULT organiseert in samenwerking met Utrechtse Kansen: OVERGAAN OF BLIJVEN ZITTEN?
Het onderwijs op een tweesprong

Datum: woensdag 6 juni mei. Tijd: 20.00 21.30. Locatie: Lutherse Kerk, Hamburgerstraat 9, Utrecht. Entree: vrij. (Info & reserveren: 030-2332430/www.tumultdebat.nl.)

Het begon met de geweldige geschiedenisleraar die zo mooi kon vertellen of de scheikundeleraar die zijn das in de fik stak. Allemaal kennen we deze anekdotes. Bevlogen leraren en leraressen stonden tijdenlang model voor het onderwijs. Zij hadden aanzien. Lesgeven was je roeping en anders had je er niets te zoeken. Als je in het onderwijs zat, was het ondenkbaar dat je ooit iets anders ging doen. Die tijd is vervlogen: het onderwijs loopt leeg en is dringend op zoek naar nieuwe leraren. Hoe kan het onderwijs opnieuw een aantrekkelijke werkgever worden?

Met o.a: Ron Dorreboom, directeur Via Nova College; Tanja Veldhuizen, bestuurslid LAKS en scholiere Stedelijk Gymnasium Utrecht; Frank van der Horst, veranderdeskundige; Peter Leisink, hoogleraar Bestuurs- en Organisatiewetenschap USBO Universiteit Utrecht; en Peter Wind, rector Leidsche Rijn College.

De nieuwe leraren m/v hebben nieuwe wensen, wisselen makkelijker van baan, willen het lesgeven combineren met ander werk, of na hun pensioen juist aanblijven als coach van leerlingen of beginnende leraren. Hoe kan het onderwijs een aantrekkelijke werkgever worden? Zijn de scholen flexibel genoeg of moeten ze een inhaalslag leveren ten opzichte van de rest van de samenleving? Ligt daar de oplossing voor het lerarentekort? Maar leent het lerarenberoep zich voor een flexbaan? Is wat goed is voor de leraren ook goed voor de kwaliteit van het onderwijs? Inspireert de flexleraar van vandaag de knappe koppen van morgen?