Gemeente Nijmegen

Nijmeegse Energy Survival van start


01/06/2007

Drie Nijmeegse basisscholen doen mee aan het landelijk energieproject Energy Survival. Op woensdag 6 juni strijden leerlingen van de Montessorischool Lindenholt, de Meiboom en de Montessorischool Nijmegen van 9.00 tot 12.00 uur in de Nijmeegse voorronde die is georganiseerd door de gemeente Nijmegen en het Milieu Educatie Centrum (MEC). Wethouder Jan van der Meer verzorgt samen met leden van het MEC en de DAR de jurering.

De kinderen doen mee aan een nieuw landelijk energieproject de Energy Survival. Ze volgen hierbij een educatief programma met als thema klimaat en duurzame energie, via de website www.energysurvival.nl. Tijdens de voorronde en halve finale gaan de scholen in survivalspellen rond energiethema's een onderlinge strijd aan. De leerlingen van groep 7/8 van de drie Nijmeegse basisscholen nemen het tegen elkaar op met als inzet: Wie bouwt de 'meest energiezuinige school'.

Het bijbehorende gelijknamige tv-programma van de KRO heeft dit jaar voor het eerst twaalf lokale voorrondes en drie provinciale halve finales. Deze worden georganiseerd door de Vereniging Klimaatverbond Nederland. Hiermee ontstaat een koppeling naar het lokale en provinciale klimaat- en energiebeleid.

Voorronde en halve finale
Via de voorronde op woensdag 6 juni en de halve finale maken de Nijmeegse scholen kans op deelname aan de tv-finale in Noorwegen. Op 14 juni vindt de Gelderse halve finale plaats; de drie winnaars van de provinciale halve finales gaan door naar de landelijke tv-finale in Noorwegen.

Energy Survival
Energy Survival is een vernieuwende formule waarin drie producten onder één merknaam elkaar versterken. Het tv-programma Energy Survival dat door de KRO wordt uitgezonden, het educatieve programma op de website www.energysurvival.nl die door CodeName Future wordt aangeboden en de voorronden van de Energy Survival die door de Vereniging Klimaatverbond Nederland worden georganiseerd. Energy Survival wordt in opdracht van SenterNovem / ministerie Economische Zaken uitgevoerd.

De boodschap van energiebesparing en duurzame energie is vertaald in een avontuurlijke en leerzame ontdekkingstocht van kinderen, waarin het besef groeit dat de steeds groter wordende energie- en klimaatproblematiek niet langer vooruitgeschoven kan worden. Zij gaan zelf op missie uit om meer te leren over duurzaam omgaan met energie. De jeugd neemt hierbij het heft in eigen hand. Dat is tegelijk ook de `pay off' van Energy Survival: "Onze toekomst staat op het spel, onze missie begint nu!"

De winnaars van de lokale voorronde maken kans op deelname aan de Europese tv-finale, die eind 2007 door de KRO zal worden uitgezonden. Nijmegen is een van twaalf gemeentes in Nederland waar een voorronde wordt gehouden.

In het tv-programma, dat van maart t/m april 2007 zijn tweede uitzending had, trekken vijf teams van drie kinderen op survivaltocht door Noorwegen. Onderweg krijgen ze allerlei opdrachten die te maken hebben met duurzame energie en energiebesparing. Zo leren de kinderen, de kijkers en hun ouders op een spannende en eigentijdse manier over het besparen van energie en het bestaan van alternatieve bronnen van energie. Het tv-programma is in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken gemaakt om kinderen en hun ouders bewust om te leren gaan met energie.

De Nijmeegse jury:
Jan van der Meer en Toon Buiting (gemeente Nijmegen), Marjon van der Steen en Hans de Leeuw (MEC), Theo Lemmen (DAR)