Gemeente Dongen


Hotel en golfbaan tussen Dongen en Gilze en Rijen

Bij de gemeente Dongen zijn door de organisatie Golfinitiatief Dongen plannen ingediend voor de realisatie van een hotel en een golfbaan ten zuiden van het bedrijventerrein Tichelrijt.
De plannen zijn in de versnelling gekomen doordat het golfcentrum Vossenhole aan de Reeshofweg in Tilburg wil verhuizen naar Dongen, omdat het plaats moet maken voor woningbouw in de Reeshof. Het is de bedoeling dat aan het Hespelpad eerst een 9-holes golfaccommodatie wordt aangelegd. Daarna wil men een hotel met restaurant en vergaderzalen bouwen. De golfers krijgen een eigen clubhuis, kunnen van de faciliteiten van het hotel gebruik maken. Het huidige restaurant Den Hespel zal blijven voortbestaan en indien nodig eerst als tijdelijk clubhuis gaan fungeren.

Volgens de uiteindelijke plannen van het Golfinitiatief Dongen komt er een volwaardige golfbaan, die ligt in het gebied tussen de Schorsstraat, Bredestraat, Dongenseweg en Tichelrijt-Zuid. Een groot deel van de gronden zal nog gekocht moeten worden. Daarnaast ligt het grootste gedeelte van het gebied in Gilze en Rijen.

Gilze en Rijen staat positief tegenover de plannen. Bestuurlijk is overeengekomen dat Dongen het voortouw heeft in dit project. Ook de provincie staat (ambtelijk) positief tegenover de plannen. Enerzijds omdat er in de regio ten noorden van Dongen nog geen golfbanen zijn en het om een vervanging gaat.

De gemeenten en de provincie hebben aan de initiatiefnemers een aantal uitgangspunten en randvoorwaarden meegegeven:

- rekening houden met de belangen van de omwonenden;
- rekening houden met de natuur- en landschapswaarden;
- aandacht voor de Bordstudie (één van de varianten loopt door het gebied);

- aandacht besteden aan de uitbreiding van het bedrijventerrein;
- rekening houden met de natuurwaarden ten zuiden van Tichelrijt;
- landschappelijke inpassing van het bedrijventerrein;
- aanleg van 1 of 2 openbaar toegankelijke routes voor wandelaars en fietsers door het gebied .

Om ervoor te zorgen dat aan alle voorwaarden op het gebied van leefbaarheid, natuur en milieu, ruimtelijke ordening, verkeer en vervoer wordt voldaan zal er een MER-toets worden uitgevoerd.

De kosten die gemoeid zijn met de verschillende procedures komen voor rekening van de initiatiefnemers.

De uiteindelijke beslissing om medewerking te verlenen aan de plannen liggen bij de gemeenteraden van Dongen en Gilze en Rijen.

Op 6 juni a.s. zal er om 20.00 u. in Den Hespel een informatiebijeenkomst voor bewoners worden georganiseerd.

Laatst gewijzigd: 31-5-2007