Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws - Persbericht
Het IPCC rapport en de betekenis voor Nederland Symposium op woensdag 6 juni in De Rode Hoed in Amsterdam 04 juni 2007 - Het PCCC (Platform Communication on Climate Change*) organiseert op woensdag 6 juni a.s. het symposium Het IPCC rapport en de betekenis voor Nederland, dat gehouden wordt van 13.00 - 18.00 uur in De Rode Hoed in Amsterdam.
Aanleiding is het verschijnen van het vierde klimaatrapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), het klimaatpanel van de Verenigde Naties. Door het PCCC is bovendien de eerste verkenning gemaakt van de betekenis van de IPCC-rapporten voor de Nederlandse situatie, waarbij ook recente literatuur is meegenomen. De resultaten zijn vastgelegd in een brochure, die op het symposium wordt aangeboden aan het Ministerie VROM.

Het doel van dit symposium is beleidsmakers, professionele gebruikers, NGO's, wetenschappers en pers te informeren over het complete vierde klimaatrapport van het IPCC en over de betekenis van de wereldwijde inzichten op het gebied van klimaatverandering, gevolgen en klimaatbeleid voor Nederland. Eerder dit jaar verschenen de rapporten van de drie Werkgroepen van het IPCC na goedkeuring van de Samenvattingen voor Beleidsmakers, de zogeheten Summaries for Policy Makers (SPM). Dit betreft samenvattingen van de rapporten `The Physical Science Basis' op 2 februari (Werkgroep I), `Impacts, Adaptation and Vulnerability' op 6 april (Werkgroep II) en `Mitigation of Climate Change' op 4 mei (Werkgroep III).

Tijdens het symposium worden de drie werkgroeprapporten van het IPCC toegelicht door respectievelijk Aad van Ulden (KNMI), Pavel Kabat (WUR) en Bert Metz (MNP), waarbij vooral ook ingegaan wordt op de nationale en internationale discussies die hebben plaatsgevonden naar aanleiding van het uitkomen van deze rapporten. In een vierde presentatie verzorgd door Joop Oude Lohuis (MNP) wordt ingegaan op de interpretatie van de conclusies van de IPCC rapportages, met name gericht op de Nederlandse situatie. Hierbij ligt de focus op adaptatie en mitigatie opties. Na afloop van de presentaties is tijd ingeruimd voor een paneldiscussie, waaraan de sprekers en Liesbeth Spies (CDA) zullen deelnemen. De aanwezige pers en deelnemers worden dan in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen. De brochure is na afloop van het symposium beschikbaar voor de deelnemers.


* Het PCCC is een samenwerkingsverband tussen MNP, KNMI, Wageningen UR (CCB en Alterra), ECN, Klimaatcentrum Vrije Universiteit, Universiteit Utrecht en NWO.

Informatie over deelname: zie Externe links, klimaatportaal.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Harry Geurts of Monique Somers, persvoorlichting KNMI, telefoon 030 2206317 of 030 2206386. E-mail: Persvoorlichting.
Persbericht: KS 07/18
Eerste uitgave: 01-06-07