Wageningen Universiteit

5 jun 2007
Nummer: P040

Leningen en andere macro-economische interventies vormen geen garantie voor het bereiken van voedselzekerheid voor armen in ontwikkelingslanden. Een nieuwe benadering is nodig, die meer nadruk legt op agrarische ontwikkeling en ondernemerschap. Daarbij is ondernemerszin en een goed ondernemersklimaat noodzakelijk. Dat zegt drs. Hans Eenhoorn in de lezing die hij woensdag 6 juni houdt in verband met zijn benoeming tot Associate Professor âVoedselzekerheid en Ondernemerschapâ aan Wageningen Universiteit.

Ondernemerszin is een voorwaarde om de kansen te benutten die wetenschap en technologie bieden voor productiviteitsverhoging en voor het identificeren van markten. Cultuurbepaalde beperkingen zijn de grootste bottleneck voor ondernemen aan de onderkant van de maatschappij en dat moet veranderen.

Tweehonderd miljoen mensen (meer dan 30% van de bevolking) in Sub-sahara Afrika lijden chronisch honger, en een nog groter aantal is ondervoed. Dit, gecombineerd met het feit dat 70% van de bevolking in deze gebieden op het platteland leeft, heeft de Wageningen Ambassadors en Wageningen Universiteit doen besluiten om meer aandacht te besteden aan de ontwikkeling van ondernemerschap van kleine boeren.

Ruim 50% van de armen op het platteland heeft toegang tot een stukje land, maar is om verschillende redenen echter niet in staat om voldoende voedsel te produceren voor eigen consumptie. Het ondersteunen van kleine boeren in het verhogen van hun productie voor eigen behoefte en vervolgens productie voor de markt ziet Eenhoorn als de snelste en op korte termijn meest efficiënte manier om voedselzekerheid te bereiken voor zoân honderd miljoen armen in Afrika.

Eenhoorn zal drie dimensies van voedselzekerheid en ondernemerschap uitwerken:
⢠Productieverhoging; van (beneden het) zelfvoorzieningsniveau tot het produceren van overschotten voor de markt.
⢠Verwerking; van eenvoudige conserveringstechnieken tot meer geavanceerde verwerking.
⢠Meer begrip van de beperkende en stimulerende omgevingsfactoren, zoals cultuur, politiek en de economische situatie. Eenhoorn zal in samenwerking met prof. dr. Rudy Rabbinge promovendi begeleiden. Tevens zal hij colleges geven over het thema voedselzekerheid en ondernemerschap.

Ontwikkelingshulp voor de kleine Afrikaanse boer en boerin is noodzakelijk, daarom is het essentieel om Agrarische ontwikkeling hoog op de agenda te plaatsen van zowel het Ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking, als ook het Ministerie van Landbouw.

Hans Eenhoorn (1941) studeerde economie aan de Rijksuniversiteit Groningen en bedrijfskunde aan de North Western University in Chicago. Hij heeft 32 jaar voor Unilever gewerkt, in commerciële en algemene managementposities in Europa en Latijns-Amerika. Zijn laatste functie was senior vice-president van de divisie Levensmiddelen. Hij was lid van de stuurgroep voor Unileverâs activiteiten op het gebied van duurzame landbouw, en voorzitter van een werkgroep die Unileversâ eerste duurzame milieustrategie heeft opgesteld. In 2002 werd hij gevraagd deel te nemen aan de United Nations Taskforce on Hunger. Deze Taskforce had als opdracht een realistische en praktisch uitvoerbaar actieplan op te stellen om de Millenniumdoelstelling van het halveren van de honger in 2015 te bereiken. Eenhoorn is voorzitter van SOS Kinderdorpen Nederland en lid van het bestuur van SOS International.