5 jun 2007
Nummer: P040
Leningen en andere macro-economische interventies vormen geen garantie
voor het bereiken van voedselzekerheid voor armen in
ontwikkelingslanden. Een nieuwe benadering is nodig, die meer nadruk
legt op agrarische ontwikkeling en ondernemerschap. Daarbij is
ondernemerszin en een goed ondernemersklimaat noodzakelijk. Dat zegt
drs. Hans Eenhoorn in de lezing die hij woensdag 6 juni houdt in
verband met zijn benoeming tot Associate Professor âVoedselzekerheid
en Ondernemerschapâ aan Wageningen Universiteit.
Ondernemerszin is een voorwaarde om de kansen te benutten die
wetenschap en technologie bieden voor productiviteitsverhoging en voor
het identificeren van markten. Cultuurbepaalde beperkingen zijn de
grootste bottleneck voor ondernemen aan de onderkant van de
maatschappij en dat moet veranderen.
Tweehonderd miljoen mensen (meer dan 30% van de bevolking) in
Sub-sahara Afrika lijden chronisch honger, en een nog groter aantal is
ondervoed. Dit, gecombineerd met het feit dat 70% van de bevolking in
deze gebieden op het platteland leeft, heeft de Wageningen Ambassadors
en Wageningen Universiteit doen besluiten om meer aandacht te besteden
aan de ontwikkeling van ondernemerschap van kleine boeren.
Ruim 50% van de armen op het platteland heeft toegang tot een stukje
land, maar is om verschillende redenen echter niet in staat om
voldoende voedsel te produceren voor eigen consumptie. Het
ondersteunen van kleine boeren in het verhogen van hun productie voor
eigen behoefte en vervolgens productie voor de markt ziet Eenhoorn als
de snelste en op korte termijn meest efficiënte manier om
voedselzekerheid te bereiken voor zoân honderd miljoen armen in
Afrika.
Eenhoorn zal drie dimensies van voedselzekerheid en ondernemerschap
uitwerken:
⢠Productieverhoging; van (beneden het) zelfvoorzieningsniveau tot
het produceren van overschotten voor de markt.
⢠Verwerking; van eenvoudige conserveringstechnieken tot meer
geavanceerde verwerking.
⢠Meer begrip van de beperkende en stimulerende omgevingsfactoren,
zoals cultuur, politiek en de economische situatie.
Eenhoorn zal in samenwerking met prof. dr. Rudy Rabbinge promovendi
begeleiden. Tevens zal hij colleges geven over het thema
voedselzekerheid en ondernemerschap.
Ontwikkelingshulp voor de kleine Afrikaanse boer en boerin is
noodzakelijk, daarom is het essentieel om Agrarische ontwikkeling hoog
op de agenda te plaatsen van zowel het Ministerie voor
Ontwikkelingssamenwerking, als ook het Ministerie van Landbouw.
Hans Eenhoorn (1941) studeerde economie aan de Rijksuniversiteit
Groningen en bedrijfskunde aan de North Western University in Chicago.
Hij heeft 32 jaar voor Unilever gewerkt, in commerciële en algemene
managementposities in Europa en Latijns-Amerika. Zijn laatste functie
was senior vice-president van de divisie Levensmiddelen. Hij was lid
van de stuurgroep voor Unileverâs activiteiten op het gebied van
duurzame landbouw, en voorzitter van een werkgroep die Unileversâ
eerste duurzame milieustrategie heeft opgesteld. In 2002 werd hij
gevraagd deel te nemen aan de United Nations Taskforce on Hunger. Deze
Taskforce had als opdracht een realistische en praktisch uitvoerbaar
actieplan op te stellen om de Millenniumdoelstelling van het halveren
van de honger in 2015 te bereiken. Eenhoorn is voorzitter van SOS
Kinderdorpen Nederland en lid van het bestuur van SOS International.
Wageningen Universiteit