Gemeente Schiedam


Juni

Wethouders starten met tramtocht aanpak laaggeletterdheid

06 juni 2007

Het probleem van laaggeletterdheid wordt regiobreed aangepakt. Met een tramtocht op vrijdag 1 juni startten wethouder Christine Daskalakis, samen met haar collegas Orhan Kaya (Rotterdam) en Annie Attema (Vlaardingen) en de ambassadeurs de campagne laaggeletterdheid. In de tram deelden de wethouders samen met de ambassadeurs speciale folders uit aan het publiek.

De schaamte onder laaggeletterden is groot. Vaak denken zij dat ze de enige zijn met dit probleem. Met ambassadeurs wordt dit probleem ook onder de aandacht gebracht. Ambassadeurs zijn mensen die tot voor kort laaggeletterd waren, maar toch de moedige stap richting een cursus hebben gezet. Via voorlichtingsbijeenkomsten motiveren zij ook anderen hun taalprobleem aan te pakken.

De gemeente Schiedam is bezig met het opstellen van een Aanvalsplan laaggeletterdheid 2007 2010. Een van de beoogde doelstellingen hierin is de bewustwording van de problematiek te vergroten en taboedoorbreking rondom laaggeletterdheid. Vooruitlopend op het Schiedamse aanvalsplan wordt al aangesloten op de regionale en landelijke campagnes, zoals deze tramactie. Van de ruim 75.000 Schiedammers in deze stad, vallen 9.800 mensen tussen de 15 en 74 jaar onder de definitie van laaggeletterdheid (17%). Landelijk ligt het percentage op 13% en voor onze stadsregio op 17%. In Rotterdam bedraagt dit percentage zelfs 22%.

Door tijdig het probleem te signaleren en het taboe te doorbreken, wil de gemeente Schiedam de doelgroep stimuleren een cursus te volgen. Een van de doelstellingen is het verhogen van het aantal trajecten Nederlands die jaarlijks worden ingekocht bij het ROC Zadkine. Verschillende maatschappelijke partners worden actief geïnformeerd en betrokken bij dit onderwerp. Voor informatie hierover en aanmeldingen kan men terecht bij het ROC Zadkine aan de Liduinastraat 35 of via de telefoon nummer 010-473 3377. Ook kan het landelijke nummer 0800-023 4444 gebeld worden.

Wethouder Christine Daskalakis (midden) vraagt samen met onder andere haar collega Annie Attema van Vlaardingen (links) aandacht voor laaggeletterdheid.