Gemeente Schiedam


Juni

College Schiedam zet in op zorg voor klanten met een bijstandsuitkering

06 juni 2007

Het college van B&W van Schiedam heeft onlangs besloten in de komende 2 jaar 160 klanten met een bijstandsuitkering een zorgtraject aan te bieden. Inmiddels staan de eerste zorgtrajecten op punt van beginnen.

Het aantal klanten met een bijstandsuitkering is het afgelopen jaar fors gedaald. Het resultaat hiervan is dat er relatief meer klanten met een grote afstand tot de arbeidsmarkt in de bijstand zitten. Met het besluit om 160 zorgtrajecten aan te bieden wil de gemeente bijstandsgerechtigde klanten met psychische, lichamelijke belemmeringen maar ook verslavingsproblematiek extra ondersteunen.

De zorgtrajecten worden in de vorm van een zogenaamde zorgmakelaar aangeboden. De zorgmakelaar heeft als opdracht de bijstandsgerechtigde naar de juiste zorg te begeleiden. Deze zorg kan bestaan uit medische zorg, psychische zorg, maar bijvoorbeeld ook schuldhulpverlening.

Het doel van de zorgtrajecten is om de gezondheid van deze bijstandsgerechtigden te verbeteren zodat een actievere deelname aan de Schiedamse samenleving mogelijk wordt. Het college verwacht zelfs dat bij een aantal mensen weer perspectief op werk geboden kan worden.

De zorgtrajecten zullen worden uitgevoerd door Sagenn, een bedrijf dat reeds jarenlange ervaring heeft met mensen die als gevolg van medische en/of psychische klachten al lange tijd aan de zijlijn staan.

Het college heeft voor de komende twee jaar een bedrag van 1,3 miljoen beschikbaar gesteld voor deze trajecten.