Politie Gelderland-Midden

Regionaal

---

Klachtencommissie `Ongewenste omgangsvormen' geïnstalleerd
Publicatiedatum: 6-6-2007 9:20:39

De klachtencommissie `Ongewenste omgangsvormen' van de politie Gelderland-Midden is actief. In het stadshuis van Arnhem zijn de leden op maandag 4 juni geïnstalleerd door korpsbeheerder Pauline Krikke. Het instellen van de commissie is een initiatief van de korpsbeheerder en de korpschef.

Personen die een klacht hebben kunnen met ingang van 4 juni 2007 bij de commissie terecht. De klachten moeten betrekking hebben op intimiderend gedrag door een collega (ook op seksueel gebied), agressie, geweld of discriminatie. Naar aanleiding van een aanbeveling in het onderzoeksrapport van Commissaris van de Koningin Cornielje zal dit lijstje nog worden aangevuld aangevuld met de mogelijkheid om te klagen over onbehoorlijke bejegening in personeelsaangelegenheden.

Missing link
Korpsbeheerder Krikke sprak bij de installatie over een `missing link' in het korps. "Gevoelsmatig had men geen plek waar men met een klacht terecht kon", aldus de korpsbeheerder. Dit hiaat in de organisatie is met de komst van de nieuwe klachtencommissie opgevuld. Krikke: "De commissie is verankerd in de organisatie en weet wat er in het korps leeft en speelt. Ik hoop ook dat mensen bij de eerste gedachte dat er iets mis is, zich bij de commissie melden. Dat men ook niet schroomt om die stap te maken." Na een half jaar wil Krikke graag de eerste bevindingen van de commissie horen en daarna wil zij regelmatig op de hoogte worden gehouden van de waarnemingen van de klachtencommissie. Korpschef Jelle Kuiper gaf aan dat de commissie `breed' van aard is, waar collega's voor veel onderwerpen terecht kunnen. Tegen de commissieleden sprak hij: "Jullie vervullen een belangrijke functie. De korpsleiding zal zorgvuldig omgaan met de adviezen die jullie geven. Er moet een reinigende rol van de commissie uitgaan. Hoe meer openheid, hoe belangrijker het is." In het verlengde van het werk van de commissie die over ongewenst gedrag gaat, zou in de ogen van Kuiper een discussie over gewenst gedrag zeer interessant zijn. Volgens de korpschef is er bewust gekozen voor een officieel moment van benoemen en installeren van de commissieleden. "Dit is een officiële bevestiging van de bijzondere positie die de commissieleden innemen. Ik wens de commissie een behouden vaart toe."

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden

026 376 3053