Gemeente Amsterdam



1,7 miljoen voor restauratie van zeven beeldbepalende monumenten

Portugees Israëlitische synagoge krijgt EUR 400.000 en EUR 1 miljoen in de voorjaarsnota

6 juni 2007
-
Stefan Rutte

Het college van B&W zet EUR 1,7 miljoen in voor de restauratie van zeven belangrijke monumenten in Amsterdam en de regio. Met behulp van deze bijdrage kan het herstel van deze monumenten worden gefinancierd. Voor de Portugees Israëlitische synagoge is, naast EUR 400.000 uit het Investeringsbudget, incidenteel EUR 1 miljoen extra in de voorjaarsnota gereserveerd.

Tjeerd Herrema, wethouder Monumenten: "Ik vind het belangrijk dat deze monumenten worden opgeknapt, en dat geldt vooral voor de renovatie van de Portugees Israëlitische synagoge. De synagoge is hard aan een opknapbeurt toe, en na de renovatie kunnen we dit nationale topmonument toegankelijker maken voor een breder publiek. Het is dan een van de toeristische highlights in de Oostelijke binnenstad, naast de Hermitage, het Joods Historisch Museum, de Hortus, Artis en het Scheepvaartmuseum."

Het gaat om de volgende monumenten, waarvoor geld beschikbaar is gesteld in het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing 2007. Het bedrag is beschikbaar gesteld door de gemeenteraad, de verdeling wordt door het college gemaakt.
* de Portugees Israëlitische synagoge (EUR 400.000). * de schoorsteen van het voormalige badhuis in de Nieuwe Uilenburgerstraat (EUR 23.691).
* een complex van monumentale woonhuizen aan de Oude Waal (EUR 350.340).
* de kerkzaal van de Hervormde kerk van Ransdorp (EUR 462.060). * de molen aan het Zwarte pad in Osdorp (EUR 184.277). * de voormalige ingenieursvilla op het Westergasfabriekterrein die verbouwd wordt en onderdeel gaat uitmaken van het stadsdeelkantoor van het stadsdeel Westerpark (EUR 247.565).

Voor de restauratie van de synagoge zijn enkele jaren geleden rijksmiddelen gereserveerd. Die zijn echter niet voldoende om de restauratie, inclusief de fundering, te kunnen financieren. Op dit moment wordt in samenwerking met het Rijk en het Nationaal Restauratiefonds gewerkt aan een financieringsconstructie om de beoogde restauratie in 2008 van start te kunnen laten gaan.