Gemeente Amsterdam



Ravel Zuidas: grootstedelijk wonen aan de parkrand

6 juni 2007
-
Marjolijn van Goethem

Het college van B&W heeft ingestemd met het projectbesluit voor het Zuidasdeelgebied Ravel. In Ravel zal de eerste substantiële hoeveelheid winkels en leisure worden ontwikkeld. Het gebied krijgt een levendig, grootstedelijk karakter met vooral woningen en onderwijs langs de parkrand, kantoren met levendige eerste verdiepingen langs de Beethovenstraat en winkels in een middenstraat. In Ravel zal ongeveer 230.000 m² worden ontwikkeld, waarvan 110.000 m² wonen, 80.000 m² kantoor en ongeveer 40.000 m² aan winkels en commerciële en niet-commerciële voorzieningen.

Ravel ligt ten zuidoosten van het centrumgebied van Zuidas. Het plangebied wordt begrensd door de Beethovenstraat in het westen, het huidige talud van de A10 zuid in het noorden, het deelgebied Vivaldi met het Parkgebouw in het oosten en de De Boelelaan in het zuiden.

De ongeveer 880 woningen zullen voornamelijk gebouwd worden aan de parkrand en aan de straat in het midden van het gebied. Van deze 880 woningen worden er ongeveer 200 in het middensegment gerealiseerd. Ook is het de bedoeling om in Ravel 30% goedkope woningen te bouwen. Hiervan zullen 264 woningen gereserveerd worden voor bijvoorbeeld studentenwoningen.

De kantoren zijn voornamelijk langs de Beethovenstraat gepland. De voorzieningen en winkels komen in de onderste twee verdiepingen van de gebouwen aan de Beethovenstraat en in een middenstraat en de straten die hier dwars op staan. Gedacht wordt aan hoogwaardige winkels in het topsegment. Een visie op de positionering van de winkels in Zuidas wordt dit jaar uitgewerkt na afronding van studies van gemeente en private partijen. De resultaten worden meegenomen in een later uit te brengen uitvoeringsbesluit.

Ravel moet een gebied worden met een open karakter en veel groen tussen de gebouwen. Er zal zo gebouwd worden dat er vanaf de meeste plaatsen uitzicht is op het park.

De bouw van Ravel zal op zijn vroegst in 2010 starten.