Nieuw talent in tvformatland een pitchdag


06.06.2007 / 10:12 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Merkplaats bv

Merkplaats bv

Film en televisietalent gezocht

...en gevonden.

Vanmiddag geeft de NFTVM, de Nederlandse Vereniging van Nieuwe Film en Televisiemakers Amsterdam, nieuwe talenten voor het zevende jaar de kans om op de Nederlandse Film en Televisie Acedemie hun TV idee te pitchen aan omroepen en producenten.

De pitchdag is de finale van een traject van vier maanden waarbij dit jaar 73 ambitieuze talenten aan hun TV idee werkten, geholpen door een serie workshops, coachingsgesprekken met gerenommeerde tv-makers en lezingen over onder andere formatschrijven en pitchen. Dit alles om uiteindelijk een zo goed mogelijk presenteerbaar plan te verkrijgen. Ook hadden de deelnemers gesprekken met juristen van de Merkplaats om te leren hoe ze hun ideeën auteursrechtelijk het beste kunnen beschermen, zodat niet zomaar iedereen er met het idee aan de haal kan gaan. Het kom het helaas namelijk nog al eens voor dat een format wordt .gejat.. Een producent zegt bijvoorbeeld tijdens onderhandelingen over het format niet geïnteresseerd te zijn en brengt het programma later in licht gewijzigde vorm toch uit.

De acht beste ideeën in de categorieën drama, amusement/licht informatief of documentaire mogen hun plan presenteren aan enkele vooraanstaande mensen uit de televisiewereld, zoals Marina Blok van de NPS, Peter R&.337;mer van Endemol Nederland, Anthon Fasel van de KRO, Pieter van Huystee van Pieter van Huystee Film & TV, Bart R&.337;mer van MTNL en Thomas Hendriks van Eyeworks. In de afgelopen jaren leverde de Dag van het TV Idee verschillende kansrijke plannen op. Een kwart van de deelnemers sprak in vervolg op hun pitch met producenten en meer dan twintig plannen werden gerealiseerd. Dit jaar is er een juryprijs in het leven geroepen voor het meest originele, creatieve en authentieke idee. De prijs wordt door Endemol Nederland, RTL Nederland en de Merkplaats, aangevuld met een geldbedrag van 2.000 euro en is door de winnaar vrij te gebruiken voor de ontwikkeling van zijn of haar tv-idee.

Datum: woensdag 6 juni 2007 Tijd: 16.00 tot 18.00 met aansluitend een borrel Lokatie: Nederlandse Film en Televisie Academie, Markenplein 1, Amsterdam