Gemeente Maastricht

Maastricht wint prijs "Viering 50 jaar Europa in gemeenten"

Maastricht heeft samen met de gemeenten Oudewater en Sint Anthonis de prijs "Viering 50 jaar Europa in gemeenten" gewonnen. De prijs is een initiatief van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), het Bureau Europees Parlement en kenniscentrum Europa decentraal. Maastricht krijgt de prijs voor het programma 'Maastricht celebrates Europe', georganiseerd door de gemeente in het kader van het 15-jarig bestaan van het Verdrag van Maastricht en het 50-jarig bestaan van het Verdrag van Rome.

In februari van dit jaar is door Wim Deetman, voorzitter Vereniging van Nederlandse Gemeenten, een oproep richting Nederlandse gemeenten gedaan om een actieve rol te spelen bij de verjaardag van: Vijftig jaar Europese samenwerking. Maastricht had als Europese stad op dat moment al een uitgebreid programma samengesteld onder de noemer 'Maastricht celebrates Europe'.

De officiële bekendmaking vond vanmiddag plaats tijdens het jaarlijkse VNG-congres in Utrecht. Namens Maastricht kreeg gemeentesecretaris Jan Nauta de prijs uitgereikt door Sjerp van der Vaart, directeur van het Bureau Europees Parlement in Nederland. Jan Nauta zei trots te zijn op de toekenning van de prijs. Hij gaf ook aan het vanzelfsprekend te vinden dat Maastricht als meest Europese stad van Nederland uitgebreid stilstaat bij de viering van deze belangrijke Europese verdragen.

De prijs levert voor één persoon een georganiseerde tweedaagse reis naar Straatsburg op. De prijs wordt verloot onder de drie 15-jarige Maastrichtenaren die geboren zijn op de ontstaansdag van het Verdrag van Maastricht: 7 februari 1992.

'Maastricht celebrates Europe' gaat nog het hele jaar door. Op het programma staan nog een groot Europees congres van de Junior Kamer, een Europees getint Preuvenemint, en een Europees vuurwerkkampioenschap.