Persberichten Lekstroom, 10.25 uur

Utrecht, 06-06-2007

Auto bekogeld

NIEUWEGEIN - Een automobilist kreeg in de vroege nacht van dinsdag 5 op woensdag 6 juni vermoedelijk twee stenen op zijn voorruit.

Rond 00.25 uur reed een 45-jarige taxichauffeur uit Utrecht over de Weg naar de Poort. Plotseling hoorde hij twee harde knallen op de voorruit. Hij zag dat er twee grote beschadigingen met een doorsnee van ongeveer 8 centimeter op de voorruit van de auto zaten. Waarschijnlijk doordat de auto was voorzien van extra dikke ruiten, zijn de voorwerpen niet door de voorruit gegaan. Wel was er glas aan de binnenzijde van de auto van de ruit gesprongen. De chauffeur vermoedde dat met stenen was gegooid, maar heeft die niet gezien. De Utrechter deed aangifte van de vernieling.

Politiemensen hebben een onderzoek op de Weg naar de Poort ingesteld, maar hebben daar geen verdachten en geen stenen aangetroffen.

Aan getuigen die rond half één in de nacht iets verdachts hebben gezien op de Weg naar de Poort wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Lekstroom op telefoonnummer 0900-8844.

Inbraak

NIEUWEGEIN - Twee jongens probeerden op dinsdagavond 5 juni in te breken bij een woning.

Rond 22.50 uur hoorde de bewoners van een woning aan de IJlsterveste gerommel aan de achterzijde van hun woning. Toen de man des huizes uit het raam keek, zag hij twee verdachten wegrennen.

Politiemensen gingen ter plaatse en aan de hand van het signalement werden op de Terpwal de twee verdachten, jongens van 13 en 16 jaar uit Nieuwegein en Ede, aangehouden. Het tweetal bleek aan de achterzijde van de woning geprobeerd te hebben om een raam open te breken. Het tweetal is naar het politiebureau overgebracht en is ingesloten. Tegen het tweetal wordt proces-verbaal opgemaakt.

Snelheidscontrole

LOPIK - De politie heeft op dinsdag 5 juni van 19.30 uur tot 21.00 uur een snelheidscontrole op de M. A. Reinaldaweg gehouden. In anderhalf uur tijd passeerden 346 voertuigen de radar, 28 bestuurders (8%) reden harder dan de toegestane 50 km/u. De 'topper' reed 125 km/u. De overtreders krijgen binnenkort hun bekeuring thuisgestuurd.

'Geweer'

BENSCHOP - Op dinsdag 5 juni werd een amazone en ruiter bedreigd door een automobilist. De amazone had het idee dat het hier om meen geweer ging.

Rond 19.30 uur reed een 22-jarige vrouw uit Nieuwegein op haar paard samen met een vriend eveneens op een paard over het Dorp. Hen kwam een auto met hoge snelheid tegemoet rijden. De weg was te smal voor de automobilist om er door te kunnen. De ruiters maakten met gebaren duidelijk dat de automobilist moest stoppen.

De automobilist stopte en er ontstond een woordenwisseling tussen de beide ruiters en hem. De man stapte uit en pakte een voorwerp uit de kofferbak. Beide ruiters waren ervan overtuigd dat het een geweer betrof en schrokken enorm. Een passagier van de automobilist riep iets naar hem, waarna hij het 'geweer' teruglegde en wegreed.

De politie werd gewaarschuwd en keek aan de hand van het kenteken naar de auto uit. De verdachte, een 22-jarige man uit IJsselstein, werd in de loop van de avond op de Markt in Nieuwegein aangehouden. In de auto troffen de agenten een krik aan, die inderdaad de indruk zou kunnen wekken dat het een geweer betreft. De krik is in beslag genomen. De verdachte is naar het politiebureau overgebracht en ingesloten. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt voor bedreiging.

Gewond

NIEUWEGEIN - Op dinsdag 5 juni raakte een 70-jarige fietsster uit Utrecht gewond bij een aanrijding met een auto.

Rond 14.35 uur reed de 70-jarige fietsster op de A.C. Verhoefweg door het rode verkeerslicht en botste tegen de auto van een 47-jarige man uit Nieuwegein, die door het groene verkeerslicht reed. De fietsster raakte gewond en werd voor onderzoek per ambulance naar het Sint Antoniusziekenhuis in Nieuwegein gebracht.

Wisseltruc scootmobiel

NIEUWEGEIN - Op dinsdagmiddag 5 juni werd een rode scootmobiel 'omgewisseld' voor een blauwe.

Aan het begin van de middag zag een bewoonster van een verzorgingstehuis aan de Diepenbrocklaan dat een vrouw met een rode scootmobiel bij het tehuis aan kwam rijden en het voertuig bij het tehuis parkeerde. Vervolgens zag zij dat dezelfde vrouw op een blauwe scootmobiel wegreed.

Even later ging de vrouw met haar 76-jarige echtgenoot naar buiten. Daarbij zagen zij de blauwe scootmobiel waar de vrouw op was weggereden, die van de 76-jarige man was, de rode scootmobiel was achtergelaten. Van de diefstal van de scootmobiel is aangifte gedaan.

Openlijke geweldplegingen opgelost

(Zie persberichten Lekstroom d.d. 30 mei 2007: 'Mishandeling')

NIEUWEGEIN - Op dinsdagavond 29 mei vond een mishandeling plaats op de Mendes da Costalaan van een 16-jarige inwoner van Nieuwegein, waarvoor twee jongens van 15 en 16 jaar uit Nieuwegein zijn aangehouden. Met het onderzoek kon de politie twee eerdere openlijke geweldplegingen/mishandelingen in Nieuwegein eveneens oplossen.

De eerste zaak betrof de mishandeling van een 17-jarige jongen uit Nieuwegein die zaterdagavond 19 mei omstreeks 21.00 uur op het sportveldje aan de Stormerdijkstraat met anderen aan het voetballen was. Een jongen op een scooter en twee jongens op fietsen kwamen ook naar het veldje en zochten meteen ruzie. De 17-jarige jongen liep weg maar werd op de Nedereindseweg ingehaald door het drietal en op de grond gegooid. Al liggende op de grond werd hij diverse keren door het drietal geschopt. De 17-jarige jongens moest voor behandeling naar het ziekenhuis. In verband met deze zaak werd op vrijdag 1 juni een 15-jarige jongen uit Nieuwegein en een 15-jarige jongen uit Almere aangehouden. Bij deze openlijke geweldpleging was ook de 16-jarige Nieuwegeiner betrokken die reeds vastzat voor de mishandeling van 29 mei op de Mendes da Costalaan.

Bovendien was de 16-jarige Nieuwegeiner betrokken bij de mishandeling van een 14-jarige jongen uit Nieuwegein zaterdagavond 19 mei omstreeks 17.50 uur aan de Nedereindseweg. De 14-jarige jongen was daar op het achterterrein van de Rabobank aan het voetballen. Omdat de bal op het dak was geschoten, klom de jongen het dak op om die er weer vanaf te halen. Op dat moment kwamen drie jongens op een scooter waaronder de 16-jarige Nieuwegeiner het terrein oprijden. De 16-jarige ging plassen in de bosjes, maar zag de jongen op het dak staan en voelde zich kennelijk betrapt. Hierop klom hij ook het dak op en sloeg de 14-jarige jongen zonder verdere aanleiding diverse keren in zijn gezicht.

Tegen de verdachten wordt proces-verbaal opgemaakt. Drie verdachten zijn na hun in verzekering stellingen weer in vrijheid gesteld. De 16-jarige Nieuwegeiner is dinsdag 5 juni voorgeleid bij de rechter-commissaris in Utrecht.