Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Stedenbouwkundige visie de Esch

De deelgemeente presenteerde in april de concept stedenbouwkundige visie de Esch.

Het belangrijkste doel van deze concept visie is het vinden van locaties waar in de Esch nog woningbouw mogelijk is. De planning was om in de zomer met een definitief concept te komen. Dit is echter uitgesteld.

Stedenbouwkundige visie

De concept stedenbouwkundige visie is opgesteld naar aanleiding van de wijkvisie de Esch die in 2002 is vastgesteld. Uit de wijkvisie bleek dat de Esch een aantrekkelijke woonwijk is, maar ook een aantal zorgpunten kent. Zo geven bewoners aan dat het woningaanbod niet erg gevarieerd is en er te weinig woningen zijn met een tuin, waardoor gezinnen vaak de wijk uit trekken. Daarnaast is het voorzieningenniveau te ruim voor het aantal inwoners. Dit betekent dat sommige winkels te weinig omzet maken om het hoofd boven water te houden. Ook de basisschool in de Esch ondervindt problemen met het leerlingenaantal. Voor de Esch, met zijn geïsoleerde ligging, is een gevarieerd winkelaanbod en een goede school juist van groot belang voor de leefbaarheid. Daarnaast zijn er ontwikkelingen bij de sportclubs op sportcomplex Toepad, waardoor de sportvelden efficiënter ingedeeld kunnen worden. Ondermeer vanwege deze ontwikkelingen is een stedenbouwkundige visie gemaakt voor de Esch, die in april aan bewoners is gepresenteerd.

Vertraging in planning

De planning was om in deze zomer de definitieve stedenbouwkundige visie klaar te hebben. Deze planning blijkt gaandeweg niet haalbaar. De berekening van de financiële haalbaarheid neemt meer tijd in beslag dan verwacht. Ook het verwerken van de uitgebreide reacties van bewoners en andere belanghebbenden tijdens de informatieavond in april en de diverse bijeenkomsten neemt meer tijd in beslag dan verwacht.

In september worden belanghebbenden verder geïnformeerd over de stand van zaken. Voordat een definitieve visie zal worden vastgesteld volgt nog een informatieavond, waar bewoners van de Esch een uitnodiging voor ontvangen.