Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven


Beleidsreactie OCW op rapporten over competentiegericht onderwijs

De afgelopen tijd zijn verschillende rapporten over het competentiegericht onderwijs verschenen: Berenschot heeft een risicoanalyse gemaakt, bureau Keesie heeft 'De Balansschool' gepubliceerd (waarin de uitkomsten staan van een onderzoek onder deelnemers in competentiegerichte opleidingen) en CINOP heeft een evaluatieonderzoek gedaan naar de nieuwe competentiegerichte opleidingen in het studiejaar 2005-2006.

Staatssecretaris Van Bijsterveldt heeft op 1 juni haar beleidsreactie op deze rapporten naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarin schrijft ze: "Ik deel de aanbeveling van Berenschot dat de regie op de invoering niet optimaal functioneert. Ik wil dan ook met ingang van het studiejaar 2007-2008 met een vernieuwd bestuurlijk arrangement aan de slag gaan. Dit bestuurlijk arrangement heeft als doel de implementatie van CGO en daarmee de kwaliteit van het onderwijs zodanig te versterken dat de overheid straks met een gerust hart kan overgaan tot volledige implementatie van CGO in 2010 inclusief verankering in wet- en regelgeving."

Van Bijsterveldt geeft aan dat de kenniscentra primair verantwoordelijk zijn "voor de verdere ontwikkeling en het onderhoud van kwalificatiedossiers en de werving en ondersteuning van voldoende geaccrediteerde leerbedrijven (...). De kwalificatiedossiers liggen ten grondslag aan de inrichting van de examens in het mbo."

Brief aan de Tweede Kamer