Gemeente Hoorn


Politie gaat naleving vaarregels controleren: vaarverbod en niet harder dan 20 km per uur

6 juni 2007 - Ook dit jaar gaat de Hoornse politie in samenwerking met het Korps Landelijke politiediensten (waterpolitie) controleren of de watersporters in Hoorn zich aan de regels houden.

De politie controleert ook dit jaar met een snelle boot of de watersporters zich aan de regels houden (foto Henk de Weerd)

Binnen de zone van 250 meter vanuit de oever mag niet harder dan 20 kilometer per uur worden gevaren. In een deel van het Hoornse Hop en in een brede strook langs het Julianapark en de Schellinkhouterdijk geldt bovendien een vaarverbod. Van 1 juni tot 1 oktober zijn de gebieden waar het vaarverbod geldt met drijfbakens gemarkeerd. Bestuurders van snelvarende vaartuigen moeten een vaarbewijs hebben.

Bij mooi weer zoeken mensen graag verkoeling op het water. Hoorn heeft water in overvloed, dus dat is geen probleem. Wel een probleem zijn de speedboten en jetskis die tussen andere waterrecreanten doorzoeven. De afgelopen jaren zorgde dat voor veel overlast en onveilige situaties. Op verzoek van de gemeente heeft de minister van Verkeer en Waterstaat daarom vorig jaar een vaarverbod voor twee gebieden ingesteld. Het gaat om het gebied vanaf de Galgenbocht tot de plek aan de Westerdijk waar voorheen de schouwburg stond. Daarnaast geldt het verbod in een brede strook langs het recreatiegebied Julianapark/Schellinkhouterdijk. Het verbod geldt voor alle motor- en zeilschepen. Alleen kleine, door spierkracht voortbewogen vaartuigen zoals waterfietsen, roeiboten en kanos, zijn toegestaan. Om duidelijk te maken voor welke gebieden het vaarverbod van kracht is, is het gebied voor het eerst dit jaar van 1 juni tot 1 oktober met drijfbakens gemarkeerd.

De Hoornse politie en de waterpolitie zullen dit seizoen regelmatig gaan controleren of de regels worden nageleefd. Bestuurders van een snelle motorboot (speedboten, waterscooters en jetskis) hebben een klein-vaarbewijs deel II nodig. Op het varen zonder geldig vaarbewijs staat een boete van 300 euro.