Iedereen vindt MVO belangrijk, maar niemand praat erover


06.06.2007 / 10:47 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Eim bv

Eim bv

Ondernemers in het MKB praten weinig over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Klanten, leveranciers, overheid en belangenorganisaties vragen er ook niet naar. En hoewel de overheid het belangrijk vindt, communiceren overheidsinstanties en gemeenten zelden of nooit met het MKB over wat ze doen aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Wat MVO betreft staat voor het MKB een motiverend personeelsbeleid voorop. Daarna volgt de verbetering van de bedrijfsvoering en het imago, en op afstand volgt de aandacht voor milieu en natuur.

Dat blijkt uit een enquête van het Milieu- en Natuurplanbureau in samenwerking met EIM onder ruim 3.000 ondernemers in het MKB met meer dan 5 werkzame personen. Deze wordt vandaag gepresenteerd op het congres 'Het Nieuwe Ondernemen' van MVO Nederland.

Personeel belangrijker dan milieu
Uit het onderzoek blijkt dat gemiddeld 14 van 30 aangeboden MVO-activiteiten door het grotere MKB worden uitgevoerd. Het gaat hierbij om activiteiten die vrij eenvoudig door ondernemers zijn uit te voeren (het zogenaamde 'laaghangende fruit'). MVO in het grotere MKB betreft vooral activiteiten die te maken hebben met personeelsbeleid. Daarbij valt te denken aan het gelijk belonen van mannen en vrouwen, parttime werken mogelijk maken, werknemers medeverantwoording geven om bedrijfsactiviteiten te verbeteren en dergelijke. Een kwart van de respondenten geeft ook aan dat gemotiveerder personeel het belangrijkste voordeel is van het uitvoeren van MVO-activiteiten.

Van de top 20 van meest uitgevoerde MVO-activiteiten blijkt dat de meest voorkomende aan het milieu gerelateerde activiteit pas op de dertiende plaats staat. Het gaat dan om maatregelen om het bedrijfafval te verkleinen. Op de lijst met 20 MVO-activiteiten die het minst worden uitgevoerd, komen 13 milieuactiviteiten voor.

Het grotere MKB weet wel wat MVO is
In het onderzoek werden negen aspecten van MVO getoond waarbij aan de ondernemers werd gevraagd welke drie aspecten de essentie van MVO weergeven. De meest gekozen aspecten zijn: (1) afweging bedrijf, milieu en maatschappij, (2) een rechtvaardig personeelsbeleid en (3) een milieuvriendelijke bedrijfsvoering. Volgens 68% van de ondernemers wordt in het MKB aan MVO gedaan omdat dat zo hoort. Opvallend is wel dat 47% van de ondernemers aangeeft dat de essentie van MVO ook is: het voldoen aan de huidige wetten en regels.

EINDE PERSBERICHT

---
Het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) voorziet de Nederlandse regering van onafhankelijke evaluaties en verkenningen over de kwaliteit van de fysieke leefomgeving en de invloed daarvan op mens, plant en dier. Het MNP vormt de brug tussen wetenschap en beleid. EIM richt zich op sociaal-economisch beleidsonderzoek voor overheden, beleidsinstanties en organisaties van het bedrijfsleven. Ruim 75 jaar vervult EIM de functie van kenniscentrum over het Nederlandse en Europese bedrijfsleven. EIM voert onderzoek uit over de hele breedte van het bedrijfsleven. De kenniscreatie is gericht op beleidsinstanties en beleidsmakers.

---