Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Start herontwikkeling Wijnhavenkwartier met sloop Zwarte Madonna

Op 6 juni geeft wethouder Norder van de gemeente Den Haag officieel het startsein voor de herontwikkeling van het Wijnhavenkwartier. Dit project is onderdeel van de metamorfose van het Haagse centrum, onder de noemer van Den Haag Nieuw Centrum. Wethouder Norder onthult een groot geveldoek op het voormalige wooncomplex Zwarte Madonna, vlakbij de hoek van Turfmarkt/Zwarteweg als start van de sloopwerkzaamheden. In het voorjaar van 2008 wil het Rijk de ministeries van BZK, Justitie en VROM het slaan van de eerste paal aangrijpen als hét startmoment voor de nieuwbouw van de ministerietorens.

Sinds 31 mei is de Zwarte Madonna al omgeven door gaashekken en is de gemeente Den Haag bezig met het aanpassen van de pollers op de Turfmarkt. In de loop van juni/juli wordt een definitieve bouwschutting op de Turfmarkt geplaatst, waarop voorbijgangers een tijdsbalk van de historie van het gebied Wijnhavenkwartier zullen zien. De sloopwerkzaamheden vinden grotendeels plaats in de zomer en duren tot en met het najaar. Begin januari 2008 wordt begonnen met de daadwerkelijke bouw van de nieuwe ministerietorens.

De herontwikkeling van het Wijnhavenkwartier verloopt in twee fasen. In de eerste fase - die tot 2012 duurt verrijzen drie torens op de plek van de Zwarte Madonna. Twee kantoortorens (140 meter hoog) vormen het nieuwe onderkomen voor de ministeries van Justitie en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK). Daarnaast verrijst De Kroon, een woontoren (125 meter hoog) met winkels op de begane grond en laagbouw met kantoorruimte. Wanneer de ambtenaren van Justitie en BZK in 2012 naar de nieuwbouw zijn verhuisd, worden de huidige gebouwen van de beide ministeries gesloopt. Op deze vrijgekomen plek wordt dan tot omstreeks 2016 gebouwd aan de tweede fase van het Wijnhavenkwartier: kantoren, woningen, horeca en voorzieningen met een recreatief en cultureel karakter. Deze bebouwing bestaat uit twee gedeelten met elk een toren van 70 tot 90 meter hoog.

Het Wijnhavenkwartier gelegen aan de Turfmarktroute, tussen het ministerie van VROM en het stadhuis is een belangrijke schakel in de verdere verbetering van de binnenstad.

Veelgestelde vragen en antwoorden.