Van Raak over de ziektekosten op de Nederlandse Antillen

Antwoorden op kamervragen van Kant en Van Raak over de ziektekosten op de Nederlandse Antillen

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Z-K-U-2767659

5 juni 2007

Antwoorden van minister Klink en mede namens de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, op kamervragen van de Kamerleden Kant en Van Raak over de ziektekosten op de Nederlandse Antillen (2060713550).

Vraag 1
Is al bekend hoe hoog de bijdrage zal zijn voor zowel de laagste klasse als de hogere klasse voor de Antilliaanse sociale ziektekostenregeling voor ambtenaren van de Nederlandse Antillen? Zo neen, op welke termijn wordt dit bekend?

Antwoord 1
Nee, dit is nog niet bekend.
Omdat de verschillende sociale ziektekostenverzekeringen in de Nederlandse Antillen niet voor alle ingezetenen toegankelijk zijn, hebben rechthebbenden op een Nederlands pensioen die zich vestigen of hervestigen in de Nederlandse Antillen aan de autoriteiten van Nederland en de Nederlandse Antillen verzocht een regeling te treffen zoals die ten behoeve van gepensioneerden en hun gezinsleden is neergelegd in een groot aantal door Nederland met andere staten gesloten sociale zekerheidsverdragen en de Europese sociale zekerheidsverordening (EEG) nr. 1408/71; dat wil zeggen een regeling waarbij betrokkenen recht hebben op het pakket aan zorg zoals dat is geregeld in de sociale ziektekostenverzekering van het woonland (woonlandpakket) en een bijdrage aan Nederland betalen volgens de Nederlandse premiestructuur. De Nederlandse Antillen en Nederland onderzoeken momenteel de mogelijkheden van het tot stand brengen van een zodanige regeling. Omdat er in de Nederlandse Antillen echter geen sociale ziektekostenverzekering is om voor de omvang van de dekking bij aan te sluiten, wordt overwogen om aansluiting te zoeken bij de publiekrechtelijke ziektekostenregeling voor Landsdienaren. Daarnaast worden de mogelijkheden verkend voor betrokkenen om zich zonder risicoselectie bij te verzekeren voor hogere klassenligging in het ziekenhuis. Hiervoor zijn zij dan een bijdrage verschuldigd aan het Antilliaanse Bureau Ziektekostenvoorzieningen, dat de ziektekostenregeling voor Landsdienaren uitvoert. De hoogte van deze laatste bijdrage is momenteel onderwerp van gesprek tussen het Bureau Ziektekostenvoorzieningen en enkele schadeverzekeraars.

Vraag 2
Deelt u de mening dat het ongewenst is dat mensen op de Nederlandse Antillen nu of onverzekerd zijn of zeer hoge premies betalen? Bent u bereid, mede gelet op de regeling die in 2008 ingaat, er zorg voor te dragen dat deze mensen al eerder dan januari 2008 een acceptabele premie voor hun zorgverzekering kunnen betalen?

Antwoord 2
Of en in hoeverre er in de periode tot het van kracht worden van de regeling nog andere maatregelen worden getroffen om de financiële toegankelijkheid van de zorg voor mensen die wonen in de Nederlandse Antillen te verbeteren, is aan de regering van de Nederlandse Antillen. Het organiseren van de financiële toegankelijkheid van de zorg in de Nederlandse Antillen is een aangelegenheid van de regering van de Nederlandse Antillen en is niet aan mij.