Gemeente Haaren



* Jurering Entente Florale 2007

* Informatieavond verkeersmaatregelen Gommelsestraat
* Tussentijdse balans

* Programmaverantwoording 2006 en Programmarekening 2006
* Aanvullende gemeentelijke overgangsregeling WMO 2007
* Vier dorpen al tien jaar samen gemeente Haaren
* Jurering Entente Florale 2007

Essche stroom boten 1.jpg

Helvoirt: "Groenste dorp van Nederland 2007" ?

De gemeente Haaren is gevraagd om mee te doen aan de jaarlijkse groencompetitie van de stichting Entente Florale. Door de organisatie van Entente Florale is uit de vier dorpen gekozen voor Helvoirt, maar ook het groene buitengebied in de rest van de gemeente wordt door de jury beoordeeld.

Dit jaar doen tien plaatsen mee aan de verkiezing van groenste stad en groenste dorp van Nederland. De winnaars van de nationale competitie Entente Florale vertegenwoordigen in het daarop volgende jaar Nederland in de Europese Entente Florale. Aan deze Europese groene competitie nemen 12 landen deel. Dit jaar wordt Nederland vertegenwoordigd door Amersfoort en het Groningse dorp Haren.

Jurering

De jurering in de gemeente Haaren vindt plaats op 15 juni.

De jurering wordt uitgevoerd door tien personen van de onafhankelijke Vaste Keurings Commissie (VKC) . Deze commissie is gespecialiseerd in de keuring van tuinen, groenvoorzieningen en sierteeltpresentaties. De VKC-jury Entente Florale Nederland is samengesteld uit tuin- en landschapsarchitecten, hoveniers/groenvoorzieners, gemeentelijke groenmanagers en (beleids)medewerkers op het gebied van de ruimtelijke inrichting en milieu.

Tijdens een presentatie beoordeelt de jury de beleidsplannen van de gemeente. Na de presentatie bekijkt de jury hoe de beleidsplannen in werkelijkheid zijn vertaald in de groenvoorziening. Dit gebeurt tijdens een rondgang door de gemeente Haaren. Met een bus rijden zij door het binnen- en buitengebied. Op verschillende mooie plekken wordt er gestopt, uitgestapt en uitleg gegeven aan de jury.

Hoe kunt u ons helpen.?

Met name inwoners van Helvoirt kunnen hun steentje bijdragen door extra aandacht te besteden aan het groen rondom het huis. De jury kijkt namelijk niet alleen naar het groen waarvan het beheer bij de gemeente ligt, maar kijkt ook naar het groen rondom uw huis.

Prijsuitreiking

Op woensdag 17 oktober vindt de prijsuitreiking plaats in Amersfoort, door de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, mevrouw G. Verburg. Tijdens deze prijsuitreiking wordt bekend gemaakt welke plaatsen zich het groenste dorp en de groenste stad van Nederland 2007 mogen noemen. Naast een geldbedrag krijgen de nummers 1, 2 en 3 een deelnamecertificaat met een gouden, zilveren of bronzen ster

De winnaar van goud krijgt bovendien borden aangeboden met daarop de titel Groenste dorp of stad van Nederland 2007. Deze borden mogen een jaar lang in de gemeente geplaats worden. Alle overige deelnemers ontvangen een certificaat van Entente Florale Nederland. Verder is er voor alle deelnemers een gedetailleerd juryverslag met opmerkingen en aanbevelingen, die aan de hand van de keuringscriteria zijn gemaakt.

Wilt u op de hoogte blijven? Kijk dan regelmatig op www.haaren.nl>plannen en projecten>entente florale of bezoek www.ententeflorale.nl


* Informatieavond verkeersmaatregelen Gommelsestraat

Op maandag 11 juni om 19.00 uur organiseert de gemeente een informatieavond betreffende de verkeersmaatregelen in de Gommelsestraat in Biezenmortel.

Deze bijeenkomst wordt gehouden in gemeenschapshuis de Vorselaer aan de Capucijnenstraat in Biezenmortel.

De reden om deze avond te organiseren is gelegen in het feit dat er enige onrust is ontstaan over de pogingen die de gemeente heeft ondernomen om de verkeersveiligheid in de Gommelsestraat te verbeteren.

De verwachting was dat met het plaatsen van verkeersgeleidingspaaltjes en witte bermplanken de te hoge snelheid waarmee vaak wordt gereden teruggedrongen kon worden.

In de Gommelsestraat geldt immers een maximum snelheid van 60 km/uur.

Tijdens deze avond zal over de ontstane situatie van gedachten worden gewisseld en naar een bevredigende oplossing worden gezocht.

Wij hebben geprobeerd zoveel mogelijk bewoners, belanghebbenden en belangstellenden persoonlijk uit te nodigen. Voor de belanghebbenden die wij niet persoonlijk konden benaderen geldt deze publicatie als uitnodiging.

U bent van harte welkom.

Aanwezigen van de gemeente Haaren:

Wethouder J.W. Brenninkmeijer;

F.B. Nuijens (projectleider)

R. Koenraad (verkeerskundige)

H. de Leeuw (politie)

Wethouder Jan Brenninkmeijer zal de bijeenkomst leiden.

Wij hopen op uw aanwezigheid te mogen rekenen.


* Tussentijdse balans

De doorkijk 2007 is een tussentijds document dat laat zien hoe de gemeente er voor staat.

Zowel op financieel gebied als op het gebied van de uitvoering loopt de gemeente keurig in de pas met de begroting 2007. De uitvoeringskant vergt een buitengewoon grote inzet van college en ambtelijke organisatie, maar verloopt volgens planning

In de afgelopen jaren heeft de gemeente een terughoudend financieel beleid gevoerd, met de hand op de knip. Dat was nodig en daar plukken we nu de vruchten van. De gemeentelijke financiën bieden ruimte voor investeringen. Er staan heel veel plannen op stapel. We hebben nu de verplichting om die plannen voortvarend te gaan uitvoeren. Onze inwoners willen resultaten zien. Terecht!

Het daadwerkelijk realiseren van het huidige scala aan plannen zal doorlopen tot in 2008 en volgende jaren.

Met klem wijst het college erop dat de uitvoering van alle huidige voornemens een maximale inspanning vraagt van de ambtelijke organisatie. B&W pleiten er dan ook voor om geen nieuwe projecten toe te voegen, omdat daarvoor niet de benodigde kwantitatieve capaciteit beschikbaar is. Nog meer plannen ontwikkelen en in uitvoering brengen zou optimale realisatie van de bestaande plannen in gevaar brengen en is derhalve ongewenst. Het is immers nu tijd om resultaten te boeken.

We willen alles op alles zetten en laten zien dat op het in de afgelopen jaren gelegde fundament de projecten daadwerkelijk en binnen afzienbare tijd gerealiseerd worden.

College van B&W


* Programmaverantwoording 2006 en Programmarekening 2006

Voor de raadsvergadering van 28 juni 2007 wordt aan de raad voorgesteld de programmaverantwoording 2006 en de programmarekening 2006 vast te stellen.

Door middel van de programmaverantwoording en de programmarekening legt het college van burgemeester en wethouders verantwoording af aan de gemeenteraad over het gevoerde beleid gedurende 2006. De programmaverantwoording geeft inzicht in de uitvoering van de voorgenomen activiteiten en de programmarekening betreft o.a. een balans per 31 december 2006 met toelichting en een rekening van baten en lasten over 2006 met toelichting.

U kunt de programmaverantwoording 2006 en de programmarekening 2006 inzien tijdens de openingstijden van het gemeentehuis (op werkdagen van 9.00 uur - 12.00 uur en tevens op donderdag van 15.00 uur - 19.00 uur). De twee boekwerken kunt u opvragen bij de balie van de receptie. De boekwerken liggen ter inzage vanaf maandag 4 juni 2007 tot en met vrijdag 31 augustus 2007.


* Aanvullende gemeentelijke overgangsregeling WMO 2007

Op 1 januari 2007 is de Wet maatschappelijke ondersteuning van kracht geworden.

Eén van de belangrijkste wijzigingen was de overheveling van de huishoudelijke verzorging vanuit de AWBZ naar de gemeente.

Bij het opstellen van het nieuwe Wmo-beleid is er zoveel mogelijk uitgegaan van het voortzetten van bestaand beleid (Wvg en AWBZ). De gemeente vond het ook belangrijk dat cliënten na 1 januari 2007 dezelfde zorgverlener konden behouden.

Nu blijkt echter dat -na herindicatie- mensen er in sommige situaties op achteruit gaan in aantal uren als het gaat om hulp bij het huishouden.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Haaren heeft daarom op 29 mei j.l. ingestemd met de "Aanvullende gemeentelijke overgangsregeling Wmo (2007)".

De Aanvullende gemeentelijke overgangsregeling houdt in dat cliënten in 2007, bij een ongewijzigde situatie, dezelfde voorziening hulp bij het huishouden ontvangen, zoals zij die onder de AWBZ ontvingen. Dus als er geen wijzigingen zijn opgetreden in de persoonlijke situatie, behouden de cliënten uit de gemeente Boxtel, na herindicatie, hetzelfde aantal uren hulp bij het huishouden zoals voorheen. Ook het persoonsgebonden budget verandert niet. De nieuwe situatie zal voor hen pas ingaan op 1 januari 2008.

Indien uw indicatiebesluit afloopt in 2007 bekijkt de gemeente of de Aanvullende gemeentelijke overgangsregeling Wmo Haaren (2007) voor u van toepassing is.

De herindicaties hulp bij het huishouden die reeds zijn vastgesteld, zullen opnieuw bekeken worden. De betreffende mensen worden door de gemeente geïnformeerd.

Indien u naar aanleiding van deze regeling vragen heeft, kunt u contact opnemen met mevrouw Lalihatu, beleidsmedewerker Sociale Zaken van de gemeente Boxtel. Zij is bereikbaar via telefoonnummer 0411-655911.

Indien u vragen heeft specifiek over de gevolgen voor uw Wmo-voorziening, kunt u met de cluster Zorg en Inkomen contact opnemen via telefoonnummer 0411-655321, iedere werkdag van 9 tot 10 uur.


* Vier dorpen al tien jaar samen gemeente Haaren

beeldmerk.jpg

In 1997 werd met de toevoeging van Biezenmortel de herindeling voltooid.

De gemeente Haaren was een feit. Tien jaar Haaren, tijd voor een feestje voor iedereen! Een groep inwoners uit alle vier de dorpen is samen met enkele leden van het gemeentebestuur en ambtenaren al bezig met de voorbereidingen. De datum staat vast: zondag 30 september wordt het 10-jarig bestaan van de gemeente Haaren gevierd.

De hele dag en avond zullen er activiteiten zijn voor al onze inwoners, van jong tot oud. Houdt u in ieder geval deze datum vast vrij. Hoe het programma er precies uit gaat zien moet nog verder worden uitgewerkt. Wij zullen u met berichten, vergezeld van bovenstaand beeldmerk (spreek het eens een paar keer hard op uit!), op deze pagina en op onze website van de feestelijke ontwikkelingen op de hoogte houden.

Ø 11 juni: Informatieavond verkeersmaatregelen Gommelsestraat Aanvang 19.00 uur in gemeenschapshuis de Vorselaer in Biezenmortel Aanvang 19.30 uur in ontmoetingscentrum Gastenbosch Aanvang 19.30 uur in gemeenschapshuis Den Domp