Humanistisch Verbond

Humanistische Alliantie en Humanistisch Verbond steunen Ehsan Jami

Persbericht: Amsterdam, 6 juni 2007

Iedereen heeft het recht om risicoloos een geloofsgemeenschap of godsdienst te verlaten. Dit recht zou zonder problemen moeten kunnen worden uitgeoefend. Als dat niet kan, is protest nodig en zinvol. Het oprichten van een comité voor ex-Moslims is een goede manier om dit protest te laten horen. De Humanistische Alliantie en Het Humanistisch Verbond steunen het comité dan ook van harte en zien het als een belangrijke emancipatiebeweging. Zij hebben dat Ehsan Jami per brief laten weten.

Godsdienstvrijheid en vrijheid van levensbeschouwing betekenen de vrije keuze om je bij een godsdienstige stroming aan te sluiten, maar ook de vrijheid van religie, de vrijheid je niet aan te sluiten en de vrijheid afstand te nemen. In deze context is het oprichten van een centraal comité voor ex-Moslims een goede zaak. Met name omdat `afvalligen' het zwaar te verduren kunnen krijgen.

Het comité voor ex-moslims is een testcase voor het fundamentele mensenrecht van vrijheid van levensovertuiging in Nederland. Iedereen heeft (volgens artikel 6 van de Nederlandse grondwet en artikel 18 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens) het recht van godsdienstovertuiging te veranderen of een godsdienst te verlaten. Ook heeft ieder recht zich als ex-gelovigen te verenigen (vrijheid van vereniging) en zich - positief en/of negatief - uit te laten over godsdiensten en levensbeschouwingen (vrijheid van meningsuiting).

De voorlieden van de islamitische gemeenschap hebben nu de kans te laten zien dat het hen ernst is met de godsdienstvrijheid. Zij kunnen openlijk uitspreken respect te hebben voor de keuze van hun ex-geloofsgenoten en hun achterban oproepen hetzelfde te doen. Het is dan ook jammer dat bijvoorbeeld de voorzitter van de Nederlandse Moslim Raad, Abdullah Haselhoef in plaats hiervan, meent dat de initiatiefnemers in zouden spelen op angstgevoelens.

Ook de commotie binnen de PVDA verdient geen schoonheidsprijs. Het beginselmanifest van 2005 laat geen twijfel bestaan: "Alle burgers (...) mogen rekenen op vrijwaring van discriminatie en op een respectvolle behandeling van culturele en religieuze uitingen die vallen binnen de grenzen van de democratische rechtsstaat. (....) het recht op geloofsafval hoort daar ook bij. Wie zich in zijn of haar emancipatie belemmerd weet door de druk van familie, traditie of religie verdient onvoorwaardelijke steun".

We hadden het niet mooier kunnen zeggen. Het zou de PVDA - en anderen
- sieren deze onvoorwaardelijke steun ook daadwerkelijk aan te bieden. Wij doen het bij deze.

Lodewijk de Waal, voorzitter Humanistische Alliantie Rein Zunderdorp, voorzitter Humanistisch Verbond

Postbus 75490 - 1070 AL Amsterdam - Weteringschans 259 - tel: 020 521 90 00 - info@humanistischverbond.nl - Giro 58