*

Röntgenapparaat geplaatst op G-pier Schiphol

Persbericht | 06-06-2007

Onlangs is op de G-pier op Schiphol een röntgenapparaat in gebruik genomen. De plaatsing van het röntgenapparaat is één van de verbeteringen die zijn doorgevoerd in de zgn. 100% controles op Schiphol, die zijn ingesteld om de drugssmokkel via Schiphol tegen te gaan. Dat blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer van minister Hirsch Ballin van Justitie.

Het röntgenapparaat is bedoeld om passagiers, die zijn geselecteerd voor een meer intensieve controle, de kans te geven hun onschuld aan te kunnen tonen. Hij of zij neemt vrijwillig voor het apparaat plaats om middels een röntgenfoto aan te tonen dat men geen bolletjes cocaïne in hun lichaam meedraagt. Per week maken enkele passagiers gebruik van deze mogelijkheid. Het is dus niet zo dat alle passagiers die door de 100% controle moeten, voor dit apparaat dienen plaats te nemen.

Het gebruik van het röntgenapparaat in het proces van de 100% controles is op zich niet nieuw, de plaats van het apparaat wel. Voorheen moest men worden overgebracht naar het detentiecentrum op Schiphol-Oost om daar voor het röntgenapparaat plaats te nemen. Hiermee konden soms wel enige uren gemoeid zijn. De plaatsing van het röntgenapparaat op de G-pier is een grote verbetering omdat deze check nu direct op de pier kan plaatsvinden. Onschuldige slikverdachten zijn nu dus van de wacht- en reistijd af en kunnen nu veel sneller hun reis vervolgen.

Het gaat om een medisch apparaat, dat door medisch gekwalificeerd personeel wordt bediend. De stralingsdosis waaraan een persoon wordt blootgesteld ligt ruim binnen de internationaal geldende normen en is door de specifiek voor het doel ontwikkelde instelling zeer laag te noemen. De onderzoeksruimte voldoet aan de internationale regelgeving met betrekking tot stralingsveiligheid. Er is geen risico voor bedienend personeel of in de nabijheid verblijvend personeel.

De 100% controles op Schiphol vinden plaats sinds 2004 en zijn bedoeld om de drugssmokkel op een aantal risicovluchten te bestrijden. Deze risicovluchten zijn afkomstig van de Nederlandse Antillen en Aruba, Suriname en Venezuela. Met de plaatsing van de röntgenapparaat op de G-pier wordt eveneens tegemoetgekomen aan een van de aanbevelingen die de Nationale Ombudsman deed naar aanleiding van zijn onderzoek in 2006 naar de uitvoering van het proces van de 100% controles.

Meer informatie


* Brief Tweede Kamer Verbeteringen proces drugkoeriers Schiphol 06-06-2007 | pdf-document, 27 KB